GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johan Hammarqvist: Viktigt att skapa sunda vanor tidigt

Samhället kan underlätta och möjliggöra vardagsrörelse och sunda matvanor. Till sist handlar det dock om ett personligt ansvar.
Johan HammarqvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 23 juni 2022 • Uppdaterad 23 juni 2022
Johan Hammarqvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Värdet av rörelse i vardagen ska inte underskattas.
Värdet av rörelse i vardagen ska inte underskattas.Foto: Andersen, Aleksander

Frågan om ungas rörelse- och matvanor har varit på tapeten i många år. Allt i takt med att barn med övervikt ökat i antal och att barn generellt rör sig mindre än tidigare.

Det finns inga enkla lösningar för att skapa sundare matvanor och mer rörelse i vardagen. Allra helst inte som vårt samhälle ständigt förändras, på gott och ont. Det är ingen idé att vare sig drömma om eller idealisera kring det som varit förr. Nu är det avstamp för morgondagen som behövs.

För att skapa sundare matvanor, minska övervikt och öka fysisk aktivitet ii befolkningen behövs ett långsiktigt och brett arbete. Det finns inga snabba lösningar likt kvällstidningarnas braskande rubriker om att en viss metod ger ett visst antal kilos viktnedgång. Det är en förändring i samhället och hos enskilda familjer som är nödvändig. Viktigt att påpeka är att det inte blott är ett ansvar som åvilar det offentliga utan det handlar också om ett personligt ansvar.

Regeringen beslutade i förra veckan om två uppdrag för ökad fysisk aktivitet och bättre matvanor hos unga. Särskilt fokus ska ligga på grupper med sämre socioekonomiska förutsättningar. Allt med målsättningen att sluta de påverkbara hälsoklyftorna under en generation. Folkhälsomyndigheten ska i det ena uppdraget föreslå hur mål för främjande av ökad fysisk aktivitet i Sverige ska utformas och detta ska göras tillsammans med Naturvårdsverket inom ramen för deras ansvar för friluftslivspolitiken.

Det andra uppdraget ges till Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket som ska föreslå mål för arbetet med att påverka barn och ungas livsmedelskonsumtion i mer hållbar och hälsosam riktning.

”Det är lätt att denna typ av uppdrag mynnar ut i ett antal förbud och föreskrifter som knäpper folk på näsan.”

Ansatsen är rätt och riktig. Inte minst med tanke på att forskningen visar positiva samband mellan fysisk aktivitet och skolresultat för att ta ett exempel. Emellertid är det lätt att denna typ av uppdrag mynnar ut i ett antal förbud och föreskrifter som knäpper folk på näsan.

Till det förstnämnda finns ett exempel i regeringens pressmeddelande rörande uppdragen. När det gäller uppdraget kring matvanor står att ”myndigheterna ska särskilt beakta frågor om den offentliga måltiden och olika matmiljöer, särskilt skattefinansierade sådana som till exempel idrotts- och simhallar och bibliotek”. Det känns onekligen som att det krattas för detaljstyrning kring vad som ska säljas i kioskerna på badhusen och under olika idrottsevenemang. Om den typen av förslag läggs fram är det stor risk att det sätts ett löjets skimmer över hela uppdraget.

Det är angeläget att barn och unga får positiva erfarenheter med sig kring motion i sin vardag (vilket alltså är mer än organiserad idrott) och att föräldrar slutar curla sina barn när det kommer till vardagsrörelse. Bra matvanor med varierad kost, mindre skräpmat och halvfabrikat är också viktigt att skapa tidigt.

Det finns stora pengar att spara för samhället om människor har sunda mat- och rörelsevanor med sig från barndomen. Pengar som kan användas till andra åtaganden. Därför är det bara att hoppas att myndigheterna lägger fram genomförbara och kloka förslag. Men minst lika viktigt är det personliga ansvaret.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.