Nyheter

Fira ljuset med något lättare

Lite lagom kraftigt vin till Trettonhelgen, årets första och julens sista fest sitter fint efter all snaps och champagne.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2011
Foto: 

Kanske finns en bit skinka kvar som man kan göra underverk med med hjälp av en skvätt vin och lite ost i ugnen? Med ett lätt eller medelfylligt friskt rött vin med frukt och syra från Valpolicella eller Beaujolais i glaset får resterna ett lyft.

Eller så känner man ett starkt sug efter lite magrare mat, gärna fisk eller kyckling. Eller kanske rent av sushi som är precis på motsatt sida i förhållande till fet mat, kål och annat peristaltikkrävande som vi satt i oss under december. Sätt en flaska vitt i svalen och provsmaka det medan du brassar till käket.

Det är nytt år och kort sagt dags för nya tag. Långsamt, långsamt viker mörkret och vi firar ljusets ankomst med lättare mat och gnistrande vin.

2009 Dr L Riesling, Bernkasteler Kurfürstlay Spätlese, 7203, 99 kr

Få viner får mig på så gott humör som välgjorda, halvtorra Moselviner på riesling med gnistrande och aptitretande syra. En annan fördel är den låga alkoholhalten som gör att man inte vacklar till middagsbordet om vinet serverats som drink. Detta vin från Dr Loosen har sötma men mycket hög fruktsyra och persikor – är den omedelbara associationen. Jättegott till sushi.

2007 Penfolds Thomas Hyland Chardonnnay, 6023, 109 kr

Det är en konst att hantera chardonnay och ekfat. Ofta blir det en för tjock, vaniljig fatfrägel som skymmer vinets fruktkaraktär – eller så maskerar man, vilket gör det än värre!, alltför solmogna druvor med att lagra vinet på hårt rostade fat. Men här finns god ek i lagom mängd och smör- och nötprägeln har inte knäckt friskheten i detta goda, torra och något fylliga allroundvin.

2009 Masi Modello, 2386, flaska 75 kr, box 3 liter 249 kr

Detta är en klassiker som nu också finns på box i det ordinarie sortimentet. Årgången 2009 är något lite kärnfullare än föregående årgång och har en frisk och fint fokuserad körsbärston med ett lätt inslag av ekfat med en aptitretande, kvillrande syra som gör vinet precis lika bra till lätta kötträtter som till fågel och stekt fisk.

2007 Raimat Abadia, 2738, flaska 74 kr, box 3 liter 249 kr

För en blygsam peng får man ett karaktärsfullt vin från Costers del Segre i Katalonien med ett eggande plommonfruktfokus och härlig kryddighet från tempranillodruvan, Samtidigt gör fatkaraktären och den fina tanninstrukturen från cabernet sauvignon Raimat Abadia till en trivsam kompis när en rätt av lamm eller nöt ställs fram på bordet.

2007 Morgon, 5106, 89 kr

Vin från Beaujolais har tyvärr kommit lite i vanrykte. För glättigt lättviktiga och alltför mycket åt pickninckhållet har förståsigpåarna sagt. Men det är orättvist, tycker jag. Detta vin från grand cru-distriktet Morgon har pigga toner av jordgubbar och tranbär och är kryddat med fräscha örtiga, nästa gräsiga toner. Idealiskt till en rotfruktsgratäng, fågel och fisk eller på en buffé.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.