Nyheter

Storskräll av State of Drama

State of Drama stod för lördagskvällens stora skräll när de helt oväntat gick direkt till final. Med sig fick de det andra "pojkbandet" Ravaillacz.
Martin Rolinski och Caroline af Ugglas tog sig vidare till Andra chansen.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2013
Vinnarna i tredje deltävlingen av Melodifestivalen.
Vinnarna i tredje deltävlingen av Melodifestivalen.Foto: 

Det har pratats om ett starkt startfält i Skellefteå där schlagerrävar kämpar mot debutanter men när det väl gällde var det de båda bandkonstellationerna som stod starkast.

Spekulationerna har svängt kraftigt under repetitionsdagarna och att Ravaillacz gick direkt till final var inte lika otippat som i början av veckan. Däremot var det nog få som gissade att poprockbandet från Ulricehamn skulle gå direkt till final. "Falling", som är den här veckans "rockbidrag" eller "hårdpopsbidrag" som de själva säger, har det inte pratas mycket om och att bandet tog sig till final i detta starka startfält var utan konkurrens kvällens stora skräll.

- Det känns helt sanslöst alltså. Det är helt sjukt i dag. Vi gillar ju vår låt så vi trodde vi hade en chans. Det var ett riktigt bra startfält och jag tror att det var riktigt jämnt, säger bandets sångare Erik Gullhamn.

Även för den rutinerade Melodifestivalproducenten Christer Björkman var resultatet något förvånande.

- Vi i produktionen brukar känna mot slutet av veckan hur det ska gå men det har inte gått den här gången. Även de mest härdade förstå-sig-påarna har varit förvirrade. Men jätteförvånad är jag inte, säger han.

I början av veckan var Ravaillacz både utskrattade och uträknade men den erfarna kvartetten lät sig inte nedslås och nu är de vidare till final. Ravaillacz är namnet som har varit på de flestas läppar de senaste dagarna och den något överraskande konstellationen Tommy Körberg, Claes Malmberg, Johan Rabaeus och Mats Ronanders odds hos spelbolagen störtdök plötsligt under fredagen. Deras självironiska bidrag "En riktig jävla schlager", skrivet av bland andra Henrik Dorsin, gick hem hos tittarna som gav dem de poänger de tiggde om. Om de dessutom skulle lyckas vinna finalen blir det tredje gången gillt för schlagerräven Tommy Körberg.

TT Spektra: Varför gick ni vidare?

- För att det är en bra låt och för att det visat sig att folk har humor, säger Körberg.

TT Spektra: Vad tänkte ni när det stod klart att ert bidrag gått till final?

- Att jag så gärna ville gå på toaletten, säger Mats Ronander.

- Jag tänkte att min almanacka sprack så in i helvete. Men jag får väl hitta på något, säger Körberg.

Tre av förhandsfavoriterna, Amanda Fondell, Janet Leon och Eddie Razaz åkte ut ur tävlingen. 18-åriga Fondells dramatiska spegelnummer visade sig inte vinna folkets sympatier och hon hamnade näst sist. Eddie Razaz och Janet Leons fartfyllda dansnummer lyckades inte heller ta sig vare sig till final eller Andra chansen när tittarna sagt sitt.

TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.