Nya Opel i en klass för sig
Under alla mina år i den här branschen har jag insett att det finns bilar som man gillar direkt och som man fortsätter att gilla år ut och år in. Och så finns det bilar som man omedelbart gillar men som sen på något vis krymper för varje gång man kör dem och som man slutligen bara glömmer bort. Så finns det bilar som börjar i smått och sen växer och växer ju mer man kör dem.
Opel Signum gillade jag alltså inte alls när jag hämtade den men sen har den faktiskt växt och växt. Det är ju dessutom det som är hela idén med bilen. För det är en Opel Vectra som växt. Som man dragit ut från dörrstolpen (B-stolpen på fackspråk) och bakåt.
Frågan är ju bara om det är rätt egenskaper man mixat? Vem vill ha en limousin som heter Opel och vem vill ha en halvhjärtad kombi när man för samma pengar kan få marknadens bästa kombi – en Volvo V70? Det känns snarare som om Opel försöker skapa ersättare till trotjänaren Omega, som ju är på väg mot graven. Man har skarvat Vectra-plattan med 13 centimeter och skapat två nya modellvarianter: 1) Opel Vectra kombi, som är lika rymlig som Omega-kombin; 2) Opel Signum som är stor som en fyradörrars Omega.
Kombin är ju klockren och kommer alldeles säkert att bli en säljframgång, men Signum?
Man åker som en bankdirektör bak i Signum, där man har två fåtöljer och där det inte är tänkt att man ska åka tre. Trots det finns det ett mittbälte, med en unik infästning i taket, så man anar att det kommer en Signum också med vanligt baksäte och plats för tre.
Men är det bara benutrymmet i baksätet man eftersträvar, utan krav på ett statustyngt varumärke, så är ju Skoda Superb ett mer stilrent alternativ. Eller varför inte Citroën C5? Signum har tack vare den långa hjulbasen en mycket stabil gång och är riktigt trivsam att köra. Jag har rattat varianterna med 2-liters turbo, samma som i Saab 9-3, med 2,2-liters rak fyra och 3,2-liters V6, och givetvis är det den sistnämnda man ska välja om det nu är i limousinklassen man vill färdas. Men 2-litersmaskinen med turbo är det smartaste valet. Speciellt i kombination med automatväxellåda. Vår testvagn har dock en 6-stegad manuell låda, identisk med den i Saab 9-3 Aero.
Det går att plocka på massor av utrustning på Signum så visst skulle bankdirektören i baksätet kunna trivas, även om riktigt fint folk nog inte åkt Opel sen gamla Admiral gick ur tiden. (TT Spektra)
Rolf Gildenlöw
rolf.gildenlow@ttspektra.se
Fakta/Opel Signum 2,0T
Pris: 271800 kr
Motor: 4-cylindrig tvärställd radmotor med multipoint bränsleinsprutning, 1 988 cc, dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Turbo. Effekt 175 hk (129 kW) vid 5500 varv/min, vridmoment 265 Nm vid 2500 varv/min.
Bränsleförbrukning: 8,9 l/100 km
Miljöklass: 2005
Chassi: Framhjulsdriven. Framhjulsupphängning med fjäderben och skruvfjädrar. Bakhjulsupphängning med multilink och skruvfjädrar, kuggstångsstyrning med elservo. Skivbromsar fram och bak, ABS. Antisladd.
Mått och vikter: Längd 464, bredd 180, höjd 147, axelavstånd 283 cm. Tjänstevikt 1560 kg. Maxlast 520 kg. Bagagevolym 365-1410 liter. Släpvagnsvikt 1700 kg.