Annons

Börsfall efter grekiskt beslut

Det grekiska beslutet att folkomrösta om besparingar väcker irritation. Enligt Finlands Europaminister är det i praktiken en omröstning om Greklands euromedlemskap. När börserna öppnade föll de med mer än 3 procent.
Näringsliv • Publicerad 1 november 2011

Opinionsmätningar tyder på att grekerna kommer att säga nej, vilket kan få stora konsekvenser.

– Situationen är sådan att det i princip är en omröstning om deras euromedlemskap, säger Finlands Europaminister Alexander Stubb.

Annons

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou sade på måndagskvällen att om folket säger nej till sparpaketet så kommer det inte att antas.

Rainer Brüderle, gruppledare för FDP i tyska förbundsdagen, är "irriterad" över den grekiska folkomröstningen.

– Det låter som att någon försöker krångla sig ur överenskommelser – vilket är ett märkligt beteende, säger Brüderle, som fram till i våras var ekonomi- och teknologiminister i Angela Merkels regering, till tysk radio.

– Våra länder gör avsevärda uppoffringar på grund av flera årtionden av misskötsel och dåligt ledarskap i Grekland.

Han fortsätter med att säga att det enda man kan göra nu är att förbereda sig för om Grekland inte uppfyller sina åtaganden och ställer in betalningarna.

Greklands beslut orsakade också nervositet på aktiemarknaderna. Börserna i Frankrike och Italien sjönk snabbt mer över 3 procent när de öppnade. Även den tyska börsen föll med mer än 3 procent. Den grekiska börsen föll kraftigt med mer än 6 procent vid förmiddagshandeln.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons