Griskött och GMOåter i skottlinjen

Näringsliv Artikeln publicerades

City Gross och dess ägare Bergendahls i Hässleholm har placerat sig självt mitt i skottlinjen i den inflammerade debatten om GMO, genmodifierade livsmedel eller genmanipulerade som den aktiva motståndsrörelsen kallar dem. Tolv kända forskare har på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt 1 oktober attackerat Bergendahls för att dess dotterbolag City Gross "sprider villfarelser" i vad man kallar en oseriös och populistisk kampanj.


I en insändare i Kristianstadsbladet 2 oktober kritiseras kemiföretaget Monsanto för att det ställt sig i spetsen för utveckling och leveranser av GMO, ett bolag vars svenska del för övrigt utgör den tidigare lantbruksdivisionen inom läkemedelsföretaget Pharmacia.Visst finns detanledning att vara försiktig med spridning av GMO tills rimliga tvivel är undanröjda. Det är också bra att City Gross/Bergendahls säljer GMO-fritt alternativ eftersom man säger sig ha uppfattat konsumenternas oro för griskött från svin som ätit GMO-foder. Om Bergendahls kastar ut allt annat griskött så får väl kunderna vända sig till konkurrenterna om de vill ha mer rationellt producerat och förmodligen i längden billigare griskött.

Det är dock helt emot vetenskapliga framsteg, därmed också möjligheterna att utrota världssvälten, att motarbeta GMO med förbud. Den GMO-potatis som odlas bland annat i Kristianstadstrakten används i massa- och pappersindustrin, och bevarar därmed skog och gör produkterna billigare.Insändaren iKristianstadsbladet 2 oktober "Effektiva bin är bättre än GMO", skriven av föräldrar, mor- och farföräldrar som önskar att "alla barn ska växa upp starka och friska i en sund miljö" innehåller påståenden om komplicerade tekniska sammanhang som experterna hos myndigheter, lantbruksuniversitetet SLU och Monsanto redan måste arbeta med, skandal vore annars.

Men föräldrarna verkar ha fått de fått de ekonomiska sammanhangen om bakfoten när de skriver att "den GMO-soja som produceras i Sydamerika är för dyr för den inhemska befolkningen och säljs därför till Kina och Europa". Om den säljs utanför Sydamerika säljs den också inom Sydamerika. Om produkterna sedan får draghjälp genom efterfrågan också från Europa och annorstädes motverkar det världssvälten.

Alla produkter som har något värde och som myndigheterna tillåtit med forskarnas stöd ska naturligtvis säljas både till i- och u-länder, oavsett om surrande bin är trevligare än industriella processer.