Kluster bildas för biogas

Malmberg Water och Kristianstads kommuns dotterbolag vill gemensamt skapa ett kluster för biogasen.
Näringsliv • Publicerad 23 augusti 2010

Under tisdagen presenterar Kristianstad Biogas AB och Malmberg Water sina planer.

– Vi tar nu täten i biogasutvecklingen och samordnar vårt know-how för att skapa ett internationellt biogaskluster i Kristianstad. Målet är att öka kunskapsnivån samt att utveckla befintliga och nya exportmarknader, skriver företagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Syftet med klustret är att skapa ett biogaskompetenscenter inom teknik, utbildning, marknad och produktion. Med Högskolan i Kristianstad som samarbetspartner kan tekniken vidareutvecklas snabbare och bidra till ökad export av svensk miljöteknik samt nya arbetstillfällen.

Johan Möllerström, vd för Malmberg Water i Yngsjö, berättar för Kristianstadsbladet vad det syftar till:

– Kristianstad var ju en av de första kommunerna i Sverige, och därmed i världen, som satsade på biogas och vi har fått möjlighet att leverera anläggningar och uppgraderingar till detta.

– Sedan har man inte vidareutvecklat biogasen i Kristianstad på det sätt man har möjligheter att göra. Vi som företag med orten som hemmamarknad är beroende av att våra kunder vidareutvecklar sig, ser hur man kan jobba vidare med detta på rätt sätt.

– Med Kristianstad Biogas AB finns det en gemensam syn och där har det också insetts att Kristianstad inte utnyttjar sin position. För att göra det på ett bra sätt krävs det samarbetspartners.

Därför är tanken att bilda ett kluster, där kunskap och teknik förmedles. Redan är de två bolagen och Eon intresserade. Samtal har också förts med Högskolan.

– De är intresserade, men det är en lång beslutsväg att gå.

Vitsen med klustret är att på sikt utveckla regionen och skapa en testbänk för biogasen. Det i sin tur ska leda till fler arbetstillfällen, mer förnybart bränsla och även mer försäljning av biogas.

– För oss innebär det att vi kan vinna nya exportmarknader. Det blir ett samarbete som gynnar båda parter på ett bra sätt.

Hur samarbetet ska gå till ska presenteras mer i detalj vid en presskonferens. Då ska också fler visioner presenteras.

– Vi vill ha kunder som är mogna att testa ny teknik, ny utveckling och vill testa servicekoncept. Vi vill också utbilda våra kunder som inte har den historiken kring biogas som vi har i Sverige.

Han tycker också att en viktig bit för Kristianstad är att öka medvetenheten om biogasen, nu när infrastrukturen finns här.

– Då borde varje hushåll ha en biogasbil. Om gemene man kör på biogas förbättras miljön, kommunen säljer mer och tjänar mer, och kan använda de pengarna till annat.

Men alla hushåll har inte råd att köpa nya bilar.

– Därför borde vi få igenom att alla tjänstebilar i trakten är för biogas. Då skapas en bra grogrund för att även begagnathandeln med biogasbilar ökar, spekulerar han.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.