GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Monotona rörelser skadar mest

Arbete med monotona rörelser är det som skadar kroppen mest. Det är en av slutsatserna från arbetsmiljöforskningen, som uppmanar till mer varierande rörelser.
Näringsliv • Publicerad 2 april 2011

KRISTIANSTAD/LUND. När samma moment upprepas gång på gång, och musklerna inte får tid för vila och återhämtning, då kommer belastningsskadorna.

Det är något som forskarna vid Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Lund tidigt har kunnat konstatera.

-Det finns stora skillnader mellan olika yrken. Hos en del är det fyra gånger högre risk för belastningsskador, säger Catarina Nordander, läkare och chef för belastningsergonomiska sektionen.

De har utvecklat en metod för att mäta just belastningsskador – och självklart för att även diskutera vad som kan åtgärdas.

-Vi har vissa kriterier vi bedömer efter, och kollar armar, handleder, nacke och axlar, inte rygg. Metoden tar inte hänsyn till om personer trivs på jobbet eller inte, för det kan också påverka exempelvis sjukskrivning.

Med samma kriterier har de mätt och undersökt en mängd anställda inom främst livsmedelsindustri och monteringsindustri, där det är vanligt att samma moment upprepas. Och några av de värst utsatta yrkesgrupperna finns inom livsmedelsindustrin, där jobbet är såväl tungt som ska fort och har många repetitiva rörelser.

-Ju fortare man arbetar, desto högre risk. Men även en långvarig låg belastning är farlig. Ibland kan tungt arbeta vara bättre ur den aspekten. Man orkar exempelvis inte gräva hur mycket som helst, då blir det naturliga pauser.

Värre är det för exempelvis en kassörska som lyfter varor på bandet hela dagen förbi terminalen, och inte märker hur mycket som lyfts.

-Det bästa är att få större variation i jobbet. Att man även jobbar med att plocka upp varor, även om det kan vara tyngre, än att sitta i kassan hela dagen.

Just arbetsrotation till helt andra uppgifter är ett enkelt sätt att förebygga belastningsskador. Andra åtgärder är att bli av med olämpliga arbetsställningar eller tunga lyft. Ibland kan det gå att sitta istället för att stå hela dagen. Och det är bättre att gå än att stå.

-Ibland är det svårt. Det är inte populärt att säga man ska halvera tempot, för företagen vill ha lönsamhet.

Samtidigt kan företagen tjäna mycket på att hålla kompetent personal frisk och agera förebyggande, innan skador uppstår.

Sektionen har forskat om muskler och leder i 20 års tid. Det gör att de utvecklat en standardmetod för att kartlägga sjukligheten i olika yrkesgrupper. Sedan fem år håller de kurser i denna metod och lär ut till andra hur metodiken går till. Syftet är dels att hitta folk som är på väg att utveckla besvär, men sätta in åtgärder innan de blivit så dåliga att de behöver vård eller medicin. Dels att se vilka skador som är vanliga på olika arbetsplatser, och kunna åtgärda dessa. Metoden kallas för Meba, medicinsk kontroll vid ergonomiskt belastande arbete.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer