Så undviker du de värsta fällorna
När skåningarna klagar på de värsta konsumentfällorna är det byggfusk, illa utförda hantverkstjänster och andra köp relaterade till boendet som hamnar högst på listan. Att ta reda på så mycket som möjligt i förväg och skriva så detaljerade avtal som möjligt är några av sätten att undvika fallgroparna.
– Kunden kan ha uppfattat att man ska betala ett visst pris men när fakturan kommer är det ett högre belopp. Finns det inte skriftligt är det svårt att styrka vad man kommit överens om eller vad som ska ingå och inte, säger Ingela Mattsson, som är konsumentvägledare i Kristianstad.
Fusk avskräcker
Hon framhåller att typen av klagomål på hantverkstjänster är flera.
– Det kan handla om att kunden inte tycker att hantverkaren utfört ett fackmannamässigt arbete. Vid nybyggen är det många som upptäcker fel vid slutbesiktningen men som tar lång tid för bolagen att åtgärda, säger Ingela Mattsson.
Fasar för bilaffärer
Näst flest klagomål gäller bilaffärer.
– Det har ökat när det gäller köp av begagnad bilar, till exempel att bilen är i sämre skick än man haft uppfattning om. Det kan också vara svårt att få säljaren att ta ansvar för eventuella fel, säger Ingela Mattsson.
Trea på listan över mest missnöje hamnar telefon-, mobil- och bredbandsbolagen.
– Många har klagomål på telefonibranschen, mobilabonnemang, bredbandshastigheter eller dålig täckning, säger Ingela Mattsson.
Under 2011 tog konsumentvägledningen i Kristianstad emot 2 704 klagomål i jämförelse med 2 630 året innan. I Skåne län var antalet konsumentklagomål 12 098 under 2011 och i hela landet 93 728.
– I de flesta fall hänvisar vi vidare. Vi informerar om lagstiftningen för konsumenter, vilket stöd som finns i lagen och hur man går tillväga för att till exempel reklamera en vara eller en tjänst. Vi har också en förmedlande roll mellan missnöjda konsumenter och företag, säger Ingela Mattsson.
Mest nöjda är skåningarna med sina inköp av alkohol och tobak. I den konsumentkategorin är antalet klagomål minst.