Skånemejeriers öde ska avgöras
KRISTIANSTAD.. Den 29 december genomfördes en omröstning i stämman där samtliga fullmäktigeledarmöter hade behövt rösta ”ja” för att försäljningen skulle gå igenom. En av de fem av totalt 42 ledamöter som röstade ”nej” var mjölkbonden Håkan Svensson i Vittskövle.
– Jag är inte främmande för att sälja, men det är vansinne att binda upp sig i tio år, säger Håkan Svensson, mjölkbonde och fullmäktigeledamot Skånemejerier.
Stämman som hålls i dag kommer vara den som fäller avgörandet om affären med Lactalis som skulle innebära att den franska jätten i så fall köper Skånemejerier för 1 058 miljoner kronor. Men skulle en tredjedel eller mer sätta sig emot försäljningen, så kommer anbudet gå om intet.
Ständig konkurrens
– Det är ju världens bästa affär för Lactalis. De får en utökad marknad och vill bara ta över Skånemejerier för att skapa möjligheten till att tjäna mer pengar.
Skånemejerier ligger i ständig konkurrens med Arla och mjölkproduktionen är väldigt pressad. Mjölkböndernas representanter i fullmäktige har då gett styrelsen i uppdrag att hitta ett alternativ för att säkra framtiden. Om de till exempel skulle försöka hitta samarbetspartners, fortsätta helt ensamma eller att sälja, som valet föll på.
– Jag ser möjligheter för Skånemejerier att klara sig på egen hand, eller möjligtvis mer samarbete med andra. Det finns en budget för 2012 och vi har redan investerat och gjort nyförvärv, säger han.
Högre än Arla
Avräkningspriset för mjölken ligger i dag på 2,90 kronor per kilo, vilket kan jämföras med 2,91 kronor per kilo som det var värt 1988. Avtalet med Lactalis innebär inte någon garanti till att bönderna skulle få mer betalt för sin mjölk. Det innebär däremot att oavsett vad Arlas bönder kommer få, så kommer Lactalis ge sina bönder ett högre avräkningspris.
– Det bästa för oss bönder hade varit om vi fått pengar nu direkt och att avtalet legat på mellan ett till tre år. Skånemejerier är inte tillräckligt stora för att sätta krav och om försäljningen går igenom så kommer möjligheterna till att påverka i framtiden bli ännu mindre, säger han.
Ledningen tror på affären
Ett kontrakt över tio år skulle kunna ses som en försäkring. Men den dåliga lönsamheten för Skånemejerier gör att Lactalis inte nödvändigtvis behöver komma med något speciellt generöst bud för att locka dem till försäljning. Skånemejeriers ledning tror dock att en affär på måndag är lösningen.
– Det finns en betydligt större fara i att inte göra någon affär. Vi tror att detta kommer bryta dödläget då vi genom Lactalisaffären skulle bli tre gånger så stora som Arla, säger Björn Sederblad, vd Skånemejerier.
När Lactalis tidigare gjort stora affärer har det lett till möten mellan presidenter då affärer i denna storlek även får en politisk betydelse. Om affären går igenom så blir det den första av sitt slag i Sverige.
– Ett lantbrukskooperation har aldrig tidigare sålts i Sverige men affären handlar om ägande och ett av våra grundkrav på Lactalis var att mjölkproduktionen fortsatt sker lokalt. Konsumenten ska veta att han fortfarande får skånsk mjölk, säger Björn Sederblad.
Varumärket på köpet
Just Skånemejerier som varumärke och dess redan existerande konsumenter är något som Lactalis får på köpet.
– Varumärket är superstarkt och det betalar de inget för. Lactalis är ett starkt företag som kan vara tuffare i handeln, öka antalet leverantörer, ta marknad och konkurera med Arla. Men det är alltid en risk att binda upp sig över tio år och dessutom förlora självständigheten, menar Håkan Svensson.