Svårare för unga att hitta ett jobb

Arbetstillfällena för ungdomar tryter allt mer i nordöstra Skåne. Värst är det i Bromölla.
Näringsliv • Publicerad 31 januari 2012

NORDÖSTRA SKÅNE. Allt fler ungdomar har svårare att få jobb. En summering av 2011 visar att ungdomsarbetslösheten sköt i höjden i slutet av året.

– Arbetslösheten är högre än vad som är önskvärt, framförallt på ungdomssidan. Det vi jobbar mycket med är att ta fram praktikplatser på företag och att stimulera till utbildning, säger Eva Bohlin, som är chef för arbetsmarknadsområde Kristianstad.

Flera skäl

Hon påpekar att den höga ungdomsarbetslösheten i nordöstra Skåne har flera orsaker.

– Här finns en övervikt av jobb inom industri och offentlig sektor. Det gör det svårare för ungdomar eftersom de oftast kommer in på arbetsmarknaden via servicejobb inom restaurang och handel. Den typen har vi i betydligt sämre utsträckning i jämförelse med övriga Skåne och riket. Det vi hela tiden framhåller är att ju bättre utbildning man skaffar sig, ju snabbare kommer man i jobb. Tiden som arbetslös är lägre ju högre utbildning man har. Svårast har ungdomar som inte fullföljt gymnasiet, säger Eva Bohlin.

Arbetsförmedlingen har nu jämfört arbetsmarknadsläget i Skåne under 2011 med 2010.

– 2011 var ett gott år inledningsvis men gick till att bli vanskligt, säger Eva Bohlin.

Vacklande ekonomi

Budgetosäkerheten i USA, eurokrisen och den annalkande lågkonjunkturen påverkade den skånska arbetsmarknaden under hösten. Även andra saker hade inverkan.

– Den osäkerhet som uppstod håller i sig. Den goda arbetsmarknaden som varit i Danmark, där många skåningar jobbat, har avtagit. Vi har fått fler etableringsuppdrag, det vill säga fler personer kommer till oss från sjukförsäkringen och nyanlända kommer tidigare till oss, säger Eva Bohlin.

Trots den skakiga hösten blev varslen i Skåne färre under förra året i jämförelse med 2010 och antalet nya arbetstillfällen var också fler.

INTERNAL INTERNAL
Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.