Svensk industri åter i topp

Den svenska industrin går fortsatt på högvarv, visar Konjunkturinstitutets (KI) senaste barometer.
Näringsliv • Publicerad 27 januari 2011

- Vi har inte sett en starkare företagsbarometer de senaste 15 åren, säger KI-chefen Mats Dillén.

KI:s så kallade barometerindikator steg till 113,6 i januari från 111,3 i december. Därmed ligger siffran återigen i nivå med tidigare toppnoteringar från i höstas och högt över det historiska genomsnittet.

KI-chefen Mats Dillén säger sig inte ha sett en starkare företagsbarometer på de senaste 15 åren.

I näringslivet var det tillverkningsindustrin och byggindustrin som bidrog mest.

Även hushållen har blivit mer optimistiska om ekonomin den senaste månaden, det gäller såväl den egna som landets ekonomi.

KI räknar med att det blir något högre BNP-tillväxt under fjärde kvartalet 2010 och under 2011, enligt Gunnar Hjelm, biträdande prognosansvarig på KI.

Sysselsättningen väntas också fortsätta öka under 2011 och den kraftiga återhämtningen syns även i form av att allt fler industriföretag ser en brist på arbetskraft.

- Bristtalen ökar, både vad gäller yrkesarbetare och tjänstemän. Det är en bred trend, men ännu inget dramatiskt, säger Roger Knudsen, enhetschef på KI.

Han noterar samtidigt att allt färre företag nu anser sig ha för stor produktionskapacitet.

- I stället har de börjat utvidga kapaciteten, bygga ut den, säger han.

Det gäller främst läkemedel, elektronikbranschen och fordonsindustrin.

Dessa trender väntas fortsätta stärkas in i 2011.

KI-chefen tror att bristtalen inom delar av arbetsmarknaden kan öka pressen uppåt på lönerna i höstens avtalsrörelse. Men denna trend motverkas av andra faktorer.

- Parterna inom industrin har ju kommit överens om att koordinera sina avtalsperioder. Det minskar uppåtrisken i den nya avtalen, säger han på en pressträff.

Han noterar samtidigt att det är full fart i ekonomin, vilket ökar pristrycket på andra håll.

- Det verkar vara full fart i den svenska ekonomin just nu. Det kan dock föranleda att vi reviderar upp tillväxten 2011, från en redan hög nivå på 3,8 procent.

Med den snabba återhämtningen följer ett ökat tryck uppåt på inflationen, vilket i sin tur kan innebära att Riksbanken måste höja reporäntan snabbare än tidigare planerat, tror KI-chefen.

Tidigare har KI rekommenderat att Riksbanken skulle kunna avvakta med räntehöjningar under våren. Nu utesluter inte Mats Dillén att det kan bli aktuellt att höja räntan med hela 0,50 procentenheter vid något tillfälle.

- Det finns vissa tecken på att företag är benägna att höja priserna snabbare än vad vi räknat med. Detta gör att vi inte längre tycker man kan vänta med att höja reporäntan till sommaren, säger Dillén.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.