Nyheter

18-åring åtalas för mordförsök efter knivhugg

Åklagare Pernilla Åström lämnade i går in åtalet mot den 18-årige yngling som högg en man i halsen med en kökskniv. Hon rubricerar händelsen som mordförsök. 18-åringen medger att han utdelat knivhugget, men hävdar att det skedde i nödvärn och att han därför ska gå fri från ansvar och straff.
Nyheter • Publicerad 18 april 2001

Åklagaren kommer att förhöra ett halvdussin vittnen på olika teman för att försöka motbevisa försvarets invändning om nödvärn.

Bland annat kommer en läkare att vittna per telefon om att 24-åringen dagen efter knivhugget sökt vård för skador som han då uppgav att han fått när han ramlat. Nu påstår han att skadorna kommer från tumultet i lägenheten som förklaring till att han tog till kniven.

Läkaren anser inte att skadornas utseende varit oförenliga med att ynglingen skulle fallit.

Det var natten till lördagen den 24 februari som 18-åringen objuden gick in i en lägenhet på Charlottesborg där det pågick en privat fest. Det ledde till tumult och slutade med att 18-åringen drog kniv. Han högg en av männen i lägenheten med kniven mot halsen.

Livsfarligt hugg

– Kniven träffade nedre delen av skallbenet bakom örat och orsakade därför inte några livshotande skador. Men kniven kunde lika gärna träffat några av de stora blodkärl som finns på halsens vänstra sida bara en kort bit från där kniven trängde in. Det skulle i så fall gett mannen kivhotande skador, säger biträdande chefsåklagare Pernilla Åström som motivering till att hon rubricerar händelsen som försök till mord.

Hon garderar sig dock med att i andra hand yrka ansvar för grov misshandel med hänvisning till att gärningen under alla omständigheter varit livsfarlig.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.