200 ton köttmjölsfoder väntar på att bli förstört
Skånska Lantmännens magasin i hamnen ser nästan ut som en övergiven hangar. Längs en av de stora väggarna tronar pallarna upp sig; 200 ton foder med namn som Startex, Växex och Soex för grisfodret, och Fenix och Värph för kycklingfodret.
Det köttmjölshaltiga fodret har producerats i anläggningen i Åhus, men har stoppats och kallats in från Lantmännen-butiker i hela Skåne. Det ska förstöras, på ett eller annat sätt, säger fabrikschefen Anders Nilsson, om varulagret, värderat till omkring 500000 kronor.
Men vi vet inte hur eller när. Det har talats om att det ska brännas – eller rent av plöjas ner på åkrarna. Men vi har fortfarande inte fått några besked om vad vi ska göra med det.
Vare sig regering eller Jordbruksverk har gått ut med några föreskrifter om hur köttmjölet ska destrueras. Dessutom har det inte ens diskuterats om lantbrukarna ska få ersättning för det foder som nu slängs. Även om diskussionen förs i andra EU-länder. Anläggningen i Åhus producerar omkring 4000 ton djurfoder – per vecka.
Hit har också leverats mängder med fiskmjöl samt köttmjöl, främst från en fabrik i Stidsvig i nordvästra Skåne. Omkring 30 ton köttmjöl per vecka levererades i fjol till Åhus. Köttmjölet blandades i djurfodret, Pullfor till fågelindustrin och Svinfor till grisarna.
Sedan 1988 får man inte ha köttmjöl i foder till nötdjuren. Men när man gör foder till olika produkter i samma fabrik kan viss kontaminering ske, medger Anders Nilsson. Det har varit en av stötestenarna i Sverige – man har inte kunnat garantera att nötkreatur helt och hållet sluppit köttmjöl, eftersom tillverkningssättet i fabrikerna inte uteslutit denna iblandning.
Men det som fått EU att reagera och förbjuda köttmjöl i djurfoder till djur som ska bli livsmedel, är att en del mindre seriösa bönder i Europa fortsatt att ge köttmjöl till korna – trots debatten om galna ko-sjukan och misstankarna om att denna sjukdom kan spridas via just köttmjöl. Orsaken till att man blandar i köttmjöl i foder, är att detta har höga halter av proteiner, fosfor och aminosyror.
Nu får vi proteinerna från sojamjöl istället, säger Anders Nilsson.
Fosfor får vi ta från mineraler, och aminosyrorna, det får ersättas av tekniska aminosyror.
Verksamheten kommer ändå att fortsätta. Trots allt är 60 procent av produktionen i Åhus just Nötfor, djurmat där det aldrig varit meningen att det skulle blandas med köttmjöl.
clifford.johansen@kristianstadsbladet.se