Nyheter

3000-årig fornlämning på Österlen

En över 3000 år gammal stensättning och förmodad offerplats – äldre och större än exempelvis Ales stenar – har hittats på en äng i trakten av Vitemölla på Österlen. Sannolikt är det den största stensättningen i hela norra Europa.
Nyheter • Publicerad 8 december 2007
Bob G Lind vid Ales stenar. Arkivbild: Pernilla Sjöström
Bob G Lind vid Ales stenar. Arkivbild: Pernilla SjöströmFoto: 

Det förmodade bronsåldersfyndet har gjorts av privatforskaren och arkeoastronomen BobG Lind, rapporterar Kvällsposten. Han har döpt stensättningen till Heimdalls stenar efter Odens son Heimdall som i Eddan beskrivs som den mest lysande solguden i världen.

Den två hektar stora kultplatsen är formad som ett jättelikt solur och inkluderar en stor fallossymbol i rak nordlig riktning. Enligt Lind markerar stenarna soluppgång och solnedgång vid vissa tidpunkter som sommarsolståndet, höstdagjämningen och vintersolståndet.

Fyndet har ännu inte anmälts officiellt till Riksantikvarieämbetet (RAÄ) men undersöktes enligt Skånska Dagbladets nätupplaga av länsantikvarie Thomas Romberg i fredags. Han bekräftar att stensättningen ligger i ett tydligt mönster. Det är beläget på mark tillhörande Region Skåne.

Fornlämningen har också inspekterats av Nils-Axel Mörner, arkeolog och pensionerad docent vid Stockholms universitet.

- Man trillar baklänges av ren häpenhet. Heimdalls stenar är en fantastisk upptäckt och BobG Lind är bara att gratulera, säger han.

Själv berättar Lind att han stötte på fyndet då han promenerade på ängen tillsammans med några vänner. När han senare flygfotograferade området klarnade allt.

- Plötsligt såg jag hela sammanhanget. Mina mätningar bekräftade alla teorier. Det var en mycket exakt solklocka och därtill offerplats.

BobG Lind är inte okontroversiell som uttydare av fornfynd. Han ligger sedan flera år i fejd med RAÄ om hur man ska beskriva historien bakom Sveriges hittills största kända skeppssättning Ales stenar på Kåsebergaåsen på Österlen. Den stensättningen tros härröra från vikingatiden eller tidigare. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.