Nyheter

36-åring kvinna dömd för knivstick i nacken

Åtalet för mordförsök slutade med en dom för misshandel. Det handlar om den 36-åriga kvinna som stack en kniv i nacken på en 56-årig man i hans lägenhet i Kristianstad en eftermiddag i mitten på februari.
Nyheter • Publicerad 6 april 2001

Tingsrätten dömde på fredagen kvinnan till skyddstillsyn med föreskrift om att underkasta sig den vård och behandling som frivården tillsammans med läkare anser erforderlig.

Kvinnan dömdes också att ersätta mannen med 17 000 kronor för kränkning och sveda och värk. Han hade yrkat på sammanlagt 102 000 kronor, men det anser rätten var att ta till alldeles för mycket.

Mannen utsatte 1993 kvinnan för en grov kränkning. Han dömdes till ett år och nio månaders fängelse.

Ville hämnas på mannnen

Kvinnan säger att det var för att hämnas den händelsen som hon åkte hem till mannen.

Hon ringde på, bad att få låna telefonen och blev insläppt. Därefter satte sig mannen och fortsatte titta på tv. Kvinnan hämtade en kniv i köket, satte sig bredvid honom och högg sedan utan förvarning honom med kniven i nacken.

Därefter lämnade hon lägenheten. Mannen brydde sig inte om att söka vård, utan såret slutade att blöda av sig själv. Händelsen kom till polisens kännedom på omvägar, vilket ledde till att mannen förhördes och kvinnan greps.

Även om kvinnan i polisförhören sagt att hennes avsikt var att döda mannen så ändrade hon sig vid rättegången och menade att hon inte ville ta livet av honom. Tingsrätten anser det därför inte klarlagt att hon verkligen var ute efter att döda mannen. Till intäkt för denna slutsats tar tingsrätten bland annat att hon vid knivsticket använt sin svagare högerhand.

Allvarlig misshandel

Tingsrätten menar dock att kvinnan gjort sig skyldig till en så pass allvarlig misshandel att den normalt skulle gett henne ett fängelsestraff. Samtidigt kommer rätten fram till att det finns förmildrande omständigheter, bland annat motivet och kvinnans ångest över vad hon utsatts för av mannen 1993. Därför fanns en öppning att döma henne till skyddstillsyn.

Kvinnan satt häktad i en och en halv månad, men släpptes när rättegången avslutades.

Av Lennart Svenezon Tel 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.