Annons
Nyheter

39-årig kvinna dömd till fängelse för våldsbrott

Tingsrätten dömde i går en 39-årig kvinna från Kristianstad till fyra månaders fängelse för våldsbrott mot en kvinnlig polis och en kvinna inom hemtjänsten. Samtidigt drog man in en villkorlig frihet för henne på fyra månader.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2001

Därmed gick tingsrätten emot frivården som varnat för att det i nuläget skulle vara olyckligt om kvinnans pågående rehabiliteringsprocess avbröts med ett fängelsestraff.

Tingsrätten ser dock så allvarligt på kvinnans brottslighet och att hon återfallit i brott under villkorlig frigivning att man ändå dömde henne till ett nytt fängelsestraff.

Annons

Den 39-åriga kvinnan både hotade och klippte till en kvinnlig polis som varit med om att gripa henne i höstas. Då hade hon försök stjäla fem kläder i en provhytt på Stadium. Vid gripandet hade kvinnan också en tång på sig och en bit på närmare fyra gram cannabis i handen. Två poliser fick hjälpas åt att bända upp hennes hand för att komma åt biten.

- När vi blev ensamma i rummet förklarade hon att jag skulle passa mig. Sedan gav hon mig flera slag i huvudet, förklarade den kvinnliga polisen i tingsrätten.

Kvinnan säger att hon inte är helt säker på vad som hände inne på närpolisstationen på Resecentrum, eftersom hon lider av panikångest och fick ett anfall efter gripandet.

Den 39-åriga kvinnan gav sig en kväll i höstas också på en kvinnlig anställd inom hemtjänsten. Kvinnan kom ut från en port på Söder efter ett besök hos en vårdtagare. Hon fick då syn på en för henne okänd kvinna som var märkbart berusad.

– Kvinnan förklarade att hon skulle misshandla mig. Därefter satte hon hotet i verket och rev och drog omkull mig. Hon sparkade också mig när jag låg ner, berätade kvinnan i tingsrätten.

39-åringen skyller på att hon blivit yr eller fått ett epileptiskt anfall på trottoaren. Det var därför hon tagit tag i kvinnan så att båda föll omkull. Hon minns dock inte att hon skulle hotat eller sparkats under tumultet.

Tingsrätten tror dock fullt ut på kvinnan från hemtjänsten och tilldömer henne 10 000 kronor i skadestånd för kränkning.

Tingsrätten tar särskilt fasta på att flera av brotten är av sådan art att de normalt ger fängelsestraff, samt att överfallet mot kvinnan i hemtjänsten var helt oprovocerat och skett på öppen gata. Dessutom betraktar tingsrätten en polis som en särskilt skyddsvärd person och ser därför mycket allvarligt också på angreppet mot henne.

Av Lennart Svenezon Tel 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons