Nyheter

750 hundraåringar e-deklarerar

Inte bara unga lockas av att deklarera elektroniskt. Även hundraåringar använder till exempel sms för att skicka in sina uppgifter till Skatteverket.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2008
Skatteverkets målsättning är att 60 procent ska deklarera utan att använda papper. Bild: Scanpix
Skatteverkets målsättning är att 60 procent ska deklarera utan att använda papper. Bild: ScanpixFoto: 

Elektronisk deklaration via e-legitimation, säkerhetskod, telefon eller sms bli allt populärare. Fram till och med den 1 maj hade över 2,6 miljoner svenskar skickat in deklarationen på elektronisk väg.Av dem var 750 personer 100 år eller äldre, enligt Skatteverket. De allra äldsta ratar dock e-legitimation. I stället är det telefon följd av säkerhetskod och därefter sms som gäller för e-deklaranterna födda i början av förra seklet.De allra flitigaste e-deklaranterna är annars födda 1987. Nära 60 procent av dem struntar i snigelposten. Kvinnor deklarerar elektroniskt i högre utsträckning än män. Oxelösund är, procentuellt sett, den kommun med flest e-deklaranter. Motsatsen gäller för invånarna i Sunne.Senast vid midnatt på måndag ska deklarationen vara inlämnad. Av totalt 7,4 miljoner deklaranter kan drygt 7,3 miljoner göra det elektronisk. Skatteverkets målsättning är att 60 procent ska deklarera utan att använda papper.

Annika Carpman/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.