Nyheter

90-tal ställde sig bakom röda fanor i Bromölla

Nyheter • Publicerad 2 maj 2005
Första maj-tåget i Glimåkra samlade ett 90-tal personer.BILD: WILLY ALM
Första maj-tåget i Glimåkra samlade ett 90-tal personer.BILD: WILLY ALMFoto: 

Ett 90-tal ställde upp bakom röda fanor och banderoller, när socialdemokraterna i Östra Göinge och Osby kallade till gemensamt Första maj-firande i Glimåkra.

– Östra Göinge känns lite som min andra hemmaplan säger Christer Adelsbo, riksdagsledamot från Bromölla, strax innan demonstrationståget skulle avgå från Prästängen. Det är faktiskt inte så länge sedan jag var och pratade i Knislinge, påpekade han. – Det var Hässleholms stadsmusikkår som ledde demonstrationståget till Folkets Park. Jag tycker det är viktigt att visa att vi är många i arbetarrörelsen, att det inte är som det står i tidningarna säger Kerstin Nordström från Osby som gick i slutet av ledet.

– Det är för det som står på banderollen som jag demonstrerar, trygghet och solidaritet, säger Leif Isaksson från Knislinge. Det kommer vi att behöva mycket av i framtiden.

Lokala frågor saknades dock på de handmålade plakaten som en del av mötesdeltagarna bar på. Det handlade i stället om allmänt hållna krav som att stoppa m-alliansen, stoppa kvinnovåldet, jämställda löner och att inte skära i a-kassan.

Christer Adelsbo som var dagens huvudtalare, tog också upp tryggheten och solidariten i sitt tal. – Det handlar i praktisk politik om anställningsstöd så att ytterligare 20000 långtidsarbetslösa kan få jobb och om fler jobb till arbetshandikappade.

– Det handlar också om högre barnbidrag och bättre stöd för ensamstående föräldrar, om fler vuxna i skolan och höjt tak i föräldraförsäkringen. Bättre villkor för äldre och kvinnors rätt till rättvisa löner och lika livsmöjligheter.

– Det självklara långsiktiga målet är full sysselsättning. Vårt kortsiktiga mål att vi skall ner till fyra procents arbetslöshet nästa år.

Annika Odelstav, ordförande i Östra Göinge arbetarkommun inledde och gav Byggnads stöd i kampen att teckna kollektivavtal. Kollektivavtalen tog också LO-fackens Magnus Petterson upp i sin appell.

Efter underhållning av Göinges Hjältar avslutades mötet av Sten Andersson, ordförande i Osby arbetarkommun.

– Det jag ska säga är tack och välkommen till oss nästa år. Då är det valår och då förlägger vi demonstrationen till Osby .Jan-Tuve Truedsson

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.