Nyheter

Alla gillar en schlager

I slutet av oktober berättade Kristianstadsbladet om schlagershowen Bra Vibrationer. Nästa lördag är det premiär på Södra Kasern i Kristianstad och Jonas de la Motte lovar fest: ”Ingen skall bli besviken. Här finns hur många hitlåtar som helst.”
Nyheter • Publicerad 17 januari 2003
...Rebecca Perssons favorit heter Carola,
...Rebecca Perssons favorit heter Carola,Foto: 
Sara Svensson väljer Ted Gärdestad,
Sara Svensson väljer Ted Gärdestad,Foto: 
... ochJonas de la Motte gillar Björn Skifs.
... ochJonas de la Motte gillar Björn Skifs.Foto: 

Tre föreställningar blir det (25/1, 1/2, 8/2) – till att börja med.

– Det verkar vara ganska stor efterfrågan. Kanske kan vi komma tillbaka nästa år? Eller rent av tidigare.

– Låtar, fortsätter Jonas de la Motte, kommer i alla fall inte att saknas. I den här showen har vi valt en del av våra svenska schlagerfavoriter, men det finns väldigt många kvar – både svenska och internationella.

de la Motte säger, precis som i höstas, att åttiotalet sätter stark prägel på showen.

– Det är inte lätt att komma runt åttiotalet i det här sammanhanget. Då kom Främling, då kom Diggi-lo-diggi-ley och en hel massa hitlåtar till.

Varför en schlagershow?

– Ganska självklart egentligen. I Melodifestivalen kan till och med den som kommer sist bli en klassiker. Vi går alla omkring och nynnar på de här låtarna, vissa trots att vi inte ens tycker att de är särskilt bra.

de la Motte säger att förberedelserna varit ett ”hästjobb”.

– Men förbaskat kul också. Tänk dig själv att leta efter kläderna som var inne förr...

Så lyfter han fram orkestern – som nästan liknar The New Memphis Orchestra – under Anders Liljeqvists ledning:

– Det finns inte en maskin i världen som kan ersätta levande musiker. Vare sig på Södra Kasern eller någon annanstans. Med de här killarna och tjejerna blir vi till och med bättre än den riktiga Melodifestivalen. Sara Svensson

Ålder: 24

Uppvuxen i: Osby

Bor i: Malmö

Familj: Sambo Tomas

Yrke: Utbildad sångpedagog, jobbar som artist

Artistbakgrund: Mamma Barbro är en av Göingeflickorna. Hon och pappa Lasse sjunger och spelar tillsammans. Sara pluggade vid musikgymnasiet i Kristianstad och senare på musikhögskolan i Malmö. Hon har spelat teater med Eva Rydberg på Fredriksdal 1998 och 1999, och kommer också att medverka i kommande sommarfars. Under hösten 2002 åkte Sara med Rydbergs ensemble till Stockholm och spelade Arnbergs Korsettfabrik på Intiman.

Kuriosa: Körade på The Arks debutalbum, som bland annat innehåller hitlåten It takes a fool to remain sane. Körar också på en skiva med unga Sofie som tävlade i Barnens Melodifestival med Superduperkillen.

Bästa schlagerlåten: Satellit (Ted Gärdestad, 1979)

Schlagernörd eller inte?: ”Är nog genomsnittlig plus... Precis som de flesta blir jag glad av att lyssna på låtarna, dessutom gillar jag att framföra dem. Det ger väl ett plus?”

Rebecca Persson

Ålder: 21

Uppvuxen i: Kristianstad

Bor i: Kristianstad

Familj: Sambo Jonas (de la Motte, artist)

Yrke: ”Glad musikant”

Artistbakgrund: Tre år på musikgymnasiet i Kristianstad, sångerska i diverse coverband, huvudroll i Jonas de la Mottes musikal Consequences, finalist (som Faith Hill) i Sikta mot stjärnorna 2002.

Bästa schlagerlåten: Fångad av en stormvind (Carola Häggkvist, 1991)

Schlagernörd eller inte?: ”Har nog aldrig missat en Melodifestival på tv. Var ännu mer intresserad förr, men i och med showen börjar allt trappas upp igen.”

Herman Saming

Ålder: 26

Uppvuxen i: Vilshult

Bor i: Malmö

Familj: Nyförlovad med Jennie, bröllop i sommar

Yrke: Musiklärare i Olofström tre dagar i veckan, artist

Musikalisk bakgrund: Musikgymnasiet och musikhögskolan i Malmö, jazzlinjen i Skurup. Sångare i Malmöbaserade symfonirockarna Act som senare i vår blir förband åt Saga på deras Europaturné (40 spelningar på 45 dagar)

Bästa schlagerlåten: Härliga sommardag (Family Four 1972)

Schlagernörd eller inte?: ”Har alltid varit svag för en stark melodi.”

Jonas de la Motte

Ålder: 25

Uppvuxen i: Kristianstad

Bor i: Kristianstad

Familj: Sambo Rebecca (Persson, artist)

Yrke: Glad musikant. ”Jaså, svarade Rebecca likadant. Rena stölden!”

Musikalisk bakgrund: Olika projekt – som att skriva och spela huvudrollen i musikalen Consequences på Kristianstads Teater och arrangera gala till förmån för barncancerfonden på Södra Kasern. Har spelat in en skiva i eget namn, men blev känd (och finalist) som Martin TV 4:s Sikta mot stjärnorna.... ”Har ingen riktig utbildning som musiker. Lärde mig spela piano i tvåan på gymnasiet tack vare läraren Tore Nilsson och min tappra syster.”

Bästa schlagerlåten: Michelangelo (Björn Skifs, 1975)

Schlagernörd eller inte?: ”Har blivit nörd med tanke på vår show. Annars är jag väl som folk i allmänhet; blir fascinerad av festivalen eftersom det inte bara är vinnaren som stannar kvar.” Jesper Gustafsson (klaviatur), Anders Liljeqvist (klaviatur), Mikael Myhr (bas), Stefan Sturesson (trummor), Uffe Nilsson (gitarr), Patrik Ohlsson (gitarr), Lotta Hedberg (kör), Magdalena Johansson (kör), Philip Wangefjord (trombon), Per Stihl (saxofon), Magnus Ågren (trumpet).

Anders Mårtensson

044–18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD SHOW
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.