Alla människor behövs
Ny bok
Gunilla Linn Persson: "Vännen" (Wahlström & Widstrand)
Det är i den skärgärdsmiljö som Gunilla Linn Persson bör känna väl till efter tv-succén Skärgårdsdoktorn som hennes nya roman, Vännen, utspelar sig.
Vännen är den 80-åriga Edit Ingmans nyinflyttade granne Ellinor Olsson. Känner vi varandra? undrar Edit Ingman när grannen knackar på. Varje gång. Känner vi varandra? Och lika troget kommer Ellinor Olssons svar.
Edit Ingman är på väg in i ett demenstillstånd, minnet är lika – om inte mer – verkligt och närvarande än nutiden. Grannen är i nutiden, och för varje besök får Ellinor Olsson veta lite mer om Edit Ingmans liv och de personer hon rört sig med. Brottsstycken av ord, händelser, jobb och sådant som inte blev.
Med en säker och mjuk stil tecknar Gunilla Linn Persson fram en bild av två skilda kvinnor som möts på skärgårdsön Järnöran, attraktiv för sommargäster men bister om vintern. Ellinor Olsson kokar kaffe och hämtar ved år Edit Ingman, frågar och lyssnar. Egentligen är hon ledig för att skriva, men har bara ett par fina meningar av sina barn att bygga på. Hon vet vad hon vill skriva, men går mest på promenader, funderar och hjälper Edit Ingman.
Det är sorgligt, men också varmt och vackert. Som när Edit Ingman berättar om slitet i trädgården, om all tid som ägnats åt att dra upp ogräs. Då stannar Linn Persson upp och rabblar lugnt upp dem alla, sort för sort. Att något oönskat kan heta så vackert.
Så går årstiderna och Edit Ingman funderar om och om igen i sin ensamhet om alla människor borde finnas, och grannen svarar gång på gång att, jodå, alla behövs. Alla behövs.
Vännen fastnar emellanåt i sitt eget språk, vilket förvisso är en del av själva meningen, men här finns gott om ord, meningar, bilder och tankar att bära med sig.
Sune Johannesson
sune.johannesson@kristianstadsbladet.se