Nyheter

Allt färre bostäder byggs i Kristianstad

I Skåne och övriga landet har bostadsbyggandet tagit rejäl fart under de två senaste åren jämfört med tidigare. I Kristianstad har däremot byggandet av nya bostäder minskat kraftigt under 2000 jämfört med året innan. Kommunalrådet och tillika ordföranden i AB Kristianstadsbyggen, Bo Kristiansson, tycker inte att det ger någon anledning till oro. Det fluktuerar från år till år beroende på när man påbörjar och färdigställer bostäder. Vi har haft ganska jämn bostadsproduktion under flera år med 100 till 150 bostäder per år, säger han.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2001

Under förra året påbörjades byggandet av sammanlagt 38 bostäder i Kristianstads kommun. Av dessa bostäder var 26 småhus, medan endast 12 bostäder var lägenheter i flerbostadshus. Det ska jämföras med 1999 då det påbörjades 187 bostäder i kommunen, varav 27 var småhus och 160 var lägenheter. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Bo Kristiansson, som både är kommunalråd och ordförande i ABK, och därmed har god inblick i bostadsmarknaden, säger att minskningen har sin naturliga förklaring. Om jag inte minns fel så var det under 1999 som vi byggde studentlägenheter och Riksens ständer, medan det under förra året bara var något större bostadsprojekt på gång.

Han menar att det framöver ser ljust ut främst vad det gäller nybyggande av villor i Kristianstad.

Vi har sett en växande efterfrågan på tomter för villabyggande sedan slutet av 1990-talet. Bland annat i centrumnära områden som Vä, Öllsjö, Nosaby och även i Åhus, säger Bo Kristiansson.

Vid senaste fullmäktige tog vi till exempel fram en ny plan för villabyggande i Öllsjö. Trenden i Kristianstad pekar rakt emot den som råder i såväl riket som i Skåne som helhet, där bostadsbyggandet har ökat kraftigt de två senaste åren.

Under 1999 påbörjades 14400 bostäder och enligt de preliminära siffrorna påbörjades 17200 under 2000. Innan har det under många år legat på runt 12000 bostäder om året, säger Seija Lammasaitta, som har arbetat med statistiken för bostadsbyggandet på SCB.

Även i Skåne påbörjades det fler bostäder under förra året än året innan. Det mesta är koncentrerat till sydvästra Skåne, framhåller Seija Lammasaitta.

Under förra året påbörjades bostadsmässan vid hamnen i Malmö. Där har det redan börjat byggas en del flerbostadslägenheter. Jag tror att det kan ha påverkat statistiken en hel del, säger hon.

marcus.haraldsson@kristiansstadsbladet.se

Av Marcus Haraldsson 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.