Allt fler missbrukare tas omhand
– Det speglar en verklighet med en större tillgång på heroin bland yngre missbrukare i Kristianstad under de senaste åren, säger vikarierande enhetschefen på socialförvaltningens vuxenvårdsenhet, Hanna Gunnarsson.
Med stöd av lagen kan socialförvaltningen omhänderta missbrukare mot deras vilja.
– Lagen används när missbrukaren är en fara för sig själv och kanske också för andra och när det inte finns någon annan åtgärd att ta till. I första hand handlar det om att missbrukarna frivilligt söker vård, säger socialförvaltningens chef, Roland Persson.
Omhändertagandet innebär att missbrukaren placeras på ett så kallat LVM-hem där han eller hon får hjälp med avgiftning och att bli kvitt sitt beroende.
Kristianstads kommun har sett en dramatisk ökning när det gäller omhändertagande enligt LVM. Enligt nyligen framtagen statistik från Socialstyrelsen, omhändertogs elva vuxna missbrukare förra året jämfört med fem året innan och endast två personer 1998.
Siffrorna speglar en verklighet med mer narkotika ute i samhället. – Vi har sett att heroinet har ökat de två senaste åren i Kristianstad, speciellt bland yngre missbrukare. Det ökar samtidigt som gamla bekanta droger som alkohol och amfetamin ligger kvar på ungefär samma nivå, säger Hanna Gunnarsson på vuxenvårdsenheten.
Antalet ingripande är många i Kristianstad även om man jämför med Malmö, som enligt socialstyrelsens statistik hade 17 ingripanden i fjor.
På ett sätt kan man ändå säga att siffrorna är positiva för Kristianstads del, menar Hanna Gunnarsson.
– Det visar att vi har mycket bra koll på missbrukarna och känner till var de är och hur de har det. Vi vet för vilka det är fara och färde, säger hon.
– Varje tvångsingripande ska prövas inom fyra dagar hos länsrätten och såvitt jag kan minnas har inget ärende i Kristianstad någonsin upphävts av länsrätten. Det innebär att omhändertagandet var väl motiverat, eller att det inte var onödigt, säger hon.
Hanna Gunnarsson säger att ett tvångsomhändertagande ofta kan vara positivt för den enskilde missbrukaren.
– Det har varit en debatt om LVM. Ett tvångsomhändertagande är förstås ett ingrepp i integriteten och kan vara oerhört kränkande för individen, men mina erfarenheter är att det i de flesta fall leder till en förändrad och förbättrad situation för individen.
– Om jag ytterligare får berömma vår förvaltning är vi väldigt noga med att följa upp behandlingen under tiden på behandlingshemmet och när missbrukaren är tillbaka i samhället, säger hon.
Stora problem
Oaktat de ökande ingripanden berättar Hanna Gunnarsson att det överhuvudtaget finns stora problem med narkotikamissbruk i Kristianstad.
– Många av de vi omhändertar är i 19-20 årsåldern. Det är de yngsta som omhändertas enligt LVM. Men vi vet att många av dem börjar redan när de är i 13-årsåldern och ibland när de är ännu yngre.
– Vad som har förändrats bland missbruket de senaste tio åren är att det har blivit mer blandmissbruk. Tidigare missbrukade man kanske endast amfetamin eller hasch, men nu blandar man olika sorters preparat för att uppnå en viss effekt.
Ett omhändertagande enligt LVM kan ske med eller utan hjälp av polis. Direkt efter omhändertagandet förs missbrukaren till PIVA, intensivvårdsavdelningen inom psykiatrin, och därefter placeras missbrukaren på ett behandlingshem kallat LVM-hem.
marcus.haraldsson
@kristianstadsbladet.se