Annons
Nyheter

Allt fler svenskar vill adoptera barn

Allt fler svenskar ansöker om att få adoptera barn, trots att det blivit dyrare, uppger radions Eko-redaktion. Samtidigt är det fler som väljer bort fertilitetsbehandlingar, som kan vara långa och påfrestande. Göran Helm på kvinnokliniken i Kristianstad har svårt att göra motsvarande koppling i det här sjukvårdsdistriktet. Det troliga är snarare att CSK köper upp fler "provrörsbefruktningar" nästa år än i år.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2001

– Vi köper ett visst antal behandlingar från IVF-laboratorier. I år har vi till exempel köpt upp 60 behandlingar, och det är full efterfrågan på dem. För nästa år har vi ansökt om 85 behandlingar, säger Göran Helm.

Förklaringen är inte i första hand att fler vill ha provrörsbefruktning, utan att tillvägagångssättet kring behandlingen blir annorlunda.

Annons

Göran Helm berättar att man hittills har satt in två befruktade ägg samtidigt i kvinnan, vid två skilda tillfällen om det första försöket inte gett resultat. Nu föreslår socialstyrelsen att man ska pröva med ett ägg åt gången, men i stället kunna pröva vid tre skilda tillfällen.

– Enligt beräkningar ska detta ge lika många graviditeter som två ägg per gång vid två tillfällen. Diskussionerna om ett eller två ägg kommer att fortsätta under hösten, innan vi vet definitivt hur vi ska ställa oss, fortsätter Göran Helm.

Par som har svårt att få barn och vill ha hjälp med provrörsbefruktning via CSK får vänta i ett och ett halvt år ungefär. Behandlingarna görs i Malmö, på Curakliniken och på Öresundskliniken.

Det finns också andra sätt att påverka fertiliteten, exempelvis med hormonbehandlingar.

Göran Helm kan även informera om att det blivit allt vanligare med IVF-behandlingar på kvinnor som haft mycket inflammationer i äggledare och sammanväxningar. Tidigare var det vanligare att man opererade de sammanväxta avsnitten.

Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons