Allt i en gryta
Allt i en gryta låter som en visa för alla som närmar sig spisen med en suck. Enkelt och smärtfritt kan man koka ihop hela middagen i ett huj. Åtminstone är det så man tänker sig rätter som sjömansbiff. Riktigt så enkelt är det nu inte. Problemet med att laga allt i en enda gryta är att maten lätt kokar sönder. Det går inte att röra runt i en gryta med halvkokta köttbitar varvade med skivad potatis utan att de senare förvandlas till mos. I och för sig finns ju det mesta kvar i grytan, men hur kul ser det ut? För bästa resultat börjar man med att bryna alla ingredienser. Ta upp och koka enbart kött, lök och sky smaksatt med öl inledningsvis. När köttet är i det närmaste färdigt varvas den brynta potatisen ner. Många gånger kan man stänga av värmen och låta potatisen mjukna på eftervärmen. 4 personer 6-8 hg benfritt nötkött från fransyska eller innanlår 2 gula lökar 12-15 potatisar 1 flaska (33 cl) öl 1 tsk salt 1 lagerblad 1 kryddmått svartpeppar 1 köttbuljongtärning 3 dl vatten 1 msk vetemjöl smör eller margarin 1 dl hackad persilja 1. Skala och skär potatisen i centimetertjocka skivor. Skala och skiva löken. 2. Skär köttet i skivor tvärs över muskeltrådarna. Skivorna bör inte vara tjockare än en centimeter. Krydda skivorna med svartpeppar, gärna direkt från kvarnen. 3. Bryn köttet i panna eller gryta. Tillsätt löken och fräs den en stund. Pudra över vetemjöl och slå i tre deciliter vatten, en flaska öl samt lägg i en köttbuljongtärning. Krydda med salt och lagerblad och låt köttet puttra under lock till dess det är nästan helt mört. 4. Bryn potatisskivorna i stekpanna vid sidan om. Lägg potatisskivorna i grytan och låt allt sjuda några minuter. Avsluta med hackad persilja.