Nyheter

Andas djupt och våga välja

Jul igen. Dygnet blir 12 timmar kortare, att-göra-listan ett par meter längre. Man har bestämt sig för att inte dras med i ruschen, ändå hamnar man där. Då gäller det att djupandas.
Nyheter • Publicerad 7 december 2007
Foto: 

Julstress har blivit ett vedertaget begrepp. Men varför dras så många med i ekorrhjulet jul efter jul?

- Stressnivån är redan så hög när du väl står i affärerna att du inte klarar av att göra rationella val. Ju mer vi har omkring oss, desto svårare blir det att prioritera. Då löser vi det med att öka farten ytterligare, förklarar Göran Tegö, avspänningspedagog som jobbar med mental träning på Zenit Dialog AB.

Spa-weekend och hälsokurer i all ära. Men vad hjälper det när tiden fortfarande är lika knapp då dörren stängs efter aromabastun. Enligt Göran Tegö handlar det om att ställa sig frågor. Och de ska ställas redan i januari.

- Vad behöver jag för att må bra? Vad behövs för att vi ska trivas? I regel är det inte mer pengar i lönekuvertet eller fler saker, för de kräver också sitt underhåll och det hinner jag inte.

Tänk på andningen. Gör det till en vana att djupandas ett par gånger om dagen och hitta grundstressnivån. Viss stress är nödvändig för att vi över huvudtaget ska få för oss att gå upp ur sängen på morgonen, förklarar Göran Tegö. Problem blir det när denna urtidsfunktion i människan ska fungera i det moderna samhället,

- För urtidsmänniskan höjdes stressnivån när vi var tvingade att fajtas, sedan kunde vi återhämta oss. Nu får vi aldrig tid för återhämtning. Stressen har ökat. Vi ska vara effektivare och spänningsnivån drivs upp.

Bra, regelbunden kosthållning, motion och sömn ger återhämtning. Om det är rätt balans. Tips om kost och motion återfinns i många hälsospalter.

- Men då är det ofta med målet att du på det sättet ska orka prestera mer och då är vi tillbaka på samma ställe igen. Vården ger ofta en stressad person rådet att börja träna. Många gånger rör det sig om personer med trycket på sig att vara "duktiga" och då börjar de prestera på gymmet också. Det gäller att hitta en balans.

Stress kan delas in i fem faser. Det kan börja med en klapp på axeln på jobbet och man höjer ribban för sig själv. Det går bra ett tag.

- Men det kostar att ligga på topp. Man frågar sig om det var så här det skulle vara och det känns olustigt. Man vill koppla av, men det går inte eftersom man ska ligga på topp. Går man till vården får man tabletter som tillför ämnen som vi normalt inte har i kroppen. Det minskar inte stressen.

Symptomen kommer. Hjärtat pumpar snabbare, astma och allergi kan uppträda och i sista fasen inträffar hjärtinfarkt eller stroke.

Om det resten av året handlar om att lära sig andnings- och avslappningsövningar, är den direkta insatsen i julstressen att titta på att-göra-listan och fråga sig vad man måste göra. Flera punkter kommer att strykas direkt, menar Göran Tegö.

- Folk frågar sig hur de ska hinna med alla måsten och skriver långa listor. Men egentligen finns det bara två måsten. Man måste dö och man måste välja, annars väljer någon annan åt en och det vet reklammakarna.

Karolina Alfredsson

044-18 55 69

karolina.alfredsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.