Nyheter

Ändrat festivalkoncept 2003

Höstens jazzfestival i Kristianstad och Åhus blev ett ekonomiskt bakslag för Blue Bird. Men klubbens övriga verksamhet hålls separerad från festivalen och idag kan ordförande Bengt-Åke Lundberg presentera vårens konserter.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2003
I Kristianstads Konserthus 13 mars: Svante Thuresson. BILD: TOMMY SVENSSON
I Kristianstads Konserthus 13 mars: Svante Thuresson. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 
I Kristianstads Konserthus 20 februari: Lena Willemark (på bilden med irländska Altan). BILD: PER ROSENQVIST
I Kristianstads Konserthus 20 februari: Lena Willemark (på bilden med irländska Altan). BILD: PER ROSENQVISTFoto: 
Mingus Big Band på Sommarlust i oktober. ”Världens bästa storband” var jazzfestivalens affischnamn, men trots namnkunnigt artistutbud blev festivalen ett ekonomiskt bakslag för Blue Bird. BILD: BOSSE NILSSON
Mingus Big Band på Sommarlust i oktober. ”Världens bästa storband” var jazzfestivalens affischnamn, men trots namnkunnigt artistutbud blev festivalen ett ekonomiskt bakslag för Blue Bird. BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

Mingus Big Band, Nisse Landgren med Fläskkvartetten, Jesper Thilo. Blue Bird flyttade jazzfestivalen 2002 från sommar till höst och vågade boka internationellt etablerade artister.

Men satsningen gick inte hem och idag känner klubbens ordförande, Bengt-Åke Lundberg, en osäkerhet inför framtiden:

– Blue Bird mår som förening väl, men festivalen lever sitt eget liv och det gick inte riktigt som vi hade hoppats i höstas.

Lundberg berättar att en del oklarheter återstår, bland annat tvistar klubben fortfarande angående ett par av kontrakten.

– Vi kommer att redovisa ett minusresultat, men några exakta siffror kan jag inte presentera. I februari kallar Blue Bird till årsmöte och då hoppas Lundberg att man skall få igång en bredare diskussion inom föreningen.

– För oss i styrelsen känns det redan självklart att vi inte kan ha en hel veckas festival 2003. Ett alternativ är ett tredagars konsertprogram, torsdag-lördag, vid något lämpligt tillfälle under året.

– Som alltid handlar det om pengar och det känns trist att behöva låta gnällig. Men verkligheten, fortsätter Lundberg, är sådan att om vi inte får ett starkare stöd kan vi heller inte erbjuda en kvalitetsfestival. Och i så fall står Blue Bird hellre över. Jazzfestivalen i Kristianstad och Åhus har aldrig varit störst, men den har alltid hållit hög internationell kvalitet. Diskussioner om festivalens framtid fortsätter. Under tiden planerar Blue Bird den ”ordinarie” konsertverksamheten och i slutet av januari inleds vårsäsongen i Kristianstads Konserthus. Följande konserter är bokade:

31/1: Hans Ulrich Jazzbeat – dansk orkester i Lilla salen

20/2: ”Jazz med ljus och hetta”. Lena Willemark med Maj-Britt Kramer Group (Kramer, Cennet Jönsson, Jakob Fischer, Palle Danielsson, Lisbeth Diers) – Lilla salen

2/3: Claes Janson med Ewan Svensson – Aoseum i Åhus (samarr med kulturförvaltningen och Aoseum)

13/3: Svante Thuresson, Katrine Madsen och Claes Crona Trio – Stora salen

10/4: Brasilianska vokalissan Mancha Adnet med bland andra Gustavo Bergalli – Lilla salen

– Vi kommer dessutom att presentera en helt unik konsert med amerikanska stjärnsolister i Stora salen den 23 april. Men det finns en särskild anledning till att jag inte redan nu kan avslöja namnen, säger Bengt-Åke Lundberg.

Anders Mårtensson

044–18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD JAZZ
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.