Anna Lindh allvarligt skadad efter överfall
Utrikesminister Anna Lindh knivskars allvarligt när hon besökte ett varuhus i centrala Stockholm på onsdagseftermiddagen. Anna Lindh fördes till Karolinska sjukhuset och opererades fortfarande tidigt på onsdagskvällen. Larmet om knivöverfallet kom klockan 16.19. Anna Lindh befann sig på första planet på varuhuset NK på Hamngatan när hon blev överfallen. Hon var där i ett privat ärende tillsammans med en väninna och hade inga livvakter med sig.
Vittnen har till olika medier berättat att en man först slagit ner Lindh och därefter huggit henne med en kniv.
Anna Lindh skadades allvarligt, bland annat i buken, och fördes till Karolinska sjukhuset.
Under eftermiddagen opererades hon och när hennes pressekreterare Dan Svanell lämnade sjukhuset vid 18.30-tiden på kvällen pågick operationen fortfarande. Gärningsmannen, som beskrivs vara 180 centimeter lång och klädd in kamouflagejacka, flydde till fots och var vid 19.30-tiden fortfarande på fri fot. En kniv som kan ha använts vid överfallet har hittats.
Polisen spärrade av området utanför butiken där Lindh blev överfallen, sökte vittnen och genomförde en brottsplatsundersökning.
– Nu hör vi vittnen och följer upp tips. Vi ska också kontrollera om det finns något på varuhusets övervakningskameror, säger Stina Wessling, länspolismästarens presstalesman, till TT.
Knappt en timme efter överfallet är stämningen fortfarande förvirrad och tryckt på varuhuset NK. Anna-Caroline Osseyran och hennes kompis Therese Hen var på väg till NK när de såg en stor folksamling utanför varuhuset. – En kvinna fördes in i en ambulans, men jag såg inte vem det var, säger Anna-Caroline Osseyran till TT och fortsätter.
– När vi kom in på NK fick vi veta att det var Anna Lindh. Stämningen var nervös. Det är jättehemskt att något sådant kan hända på allmän plats, att politiker ska behöva gå igenom sådant här.
Filippa Wassberg, som arbetar i en butik på NK, mötte gärningsmannen i rulltrappan några sekunder efter överfallet.
– Först gick han. Sedan var det någon som kopplade och ropade "ta tag i honom". Då började han att springa. Jag tror att någon sprang efter, berättar hon för TT.
Statsminister Göran Perssons fick information om vad som hänt klockan 16.25 av statssekreterare Lars Danielsson när han gick av planet från Karlstad. Han beskrev den första reaktionen:
– Det var en känsla av overklighet, att sådant inte kan och får hända. En synbart rörd statsminister inledde en presskonferens strax efter klockan 18 med anledning av knivdådet.
– Läget är allvarligt och jag informeras fortlöpande av läkaren hur situationen utvecklas, sade Göran Persson.
Enligt statssekreterare Lars Danielsson höjde polisen beredskapsläget omgående efter kniv dådet.
Han bekräftar att Anna Lindh inte hade någon livvakt vid besöket på NK. Hon har det bara när säkerhetspolisen anser att det behövs. Säpo gör just nu en ny bedömning av säkerhetsläget.
Alla partiledare, övriga ministrar och kungen är informerade om vad som har hänt Anna Lindh, enligt statsminister Göran Perssons pressekreterare Paula Burrau.
– Jag ät bestört över att något sådant kan hända, säger moderatledaren Bo Lundgren.
– Sånt här får inte hända. Vi borde kanske ha lärt oss, men vi har väl slappnat av lite efter mordet på Olof Palme, säger vänsterpartiets vikarierande partiledare Ulla Hoffman. Anders Tell (s), arbetarkommunens ordförande i Kristianstad, blev liksom alla andra tagen på sängen av angreppet på Anna Lindh, vilket innebar att statsrådet Jan O Karlsson ställde in sina aktiviteter i Kristianstad på onsdagen.
Han skulle annars ha medverkat på ett torgmöte utanför Domus mellan klockan 17 och 18 och därefter mött media och allmänhet på Kaspers på Västra Storgatan.
- Det är synd, för vi är inte precis överhopade av statsrådsbesök, men det allra viktigaste är att Anna Lindh blir bra, säger Anders Tell.
Hur valspurten påverkas av det inträffade vet han inte.
- Det är omöjligt att säga, men jag har svårt att tro att det påverkar människors ställningstagande till euron, förklarar han.
Däremot är han övertygad om att dådet innebär att samhället blir mer slutet framöver.
- Det allvarligaste med detta är att det med all säkerhet leder till att fler politiker får leva med ständig bevakning, och det är inget man önskar sig, för även ledande politiker vill leva ett vanligt liv och ska kunna göra det, resonerar han.
TT och Peter Maunula