Annons
Nyheter

Anna Lindhs minne hedrades i Bromölla och Hässleholm

Lördag: På Ifötorget i Bromölla och med ett tåg genom Hässleholm hedrades Anna Lindhs minne under lördagen. I båda kommunerna hölls manifestationer mot våldet med flera hundra deltagare.
Nyheter • Publicerad 13 september 2003

Med rosor, ett ljus eller sin namnteckning hedrade Bromöllaborna Anna Lindh vid helgens partiöverskridande manifestation för demokrati mot våld.

Människor i alla åldrar och partisympatier samlades på Ifötorget på lördagsförmiddagen för en minnesstund tillägnad mördade utrikesministern Anna Lindh.

Annons

Den förre kommunalrådet och riksdagsledamoten Christer Adelsbo (s) talade till hennes minne.

– Vid Olof Palmes begravning 1986 sa Anna Lindhs i sitt tal att "En människa kan mördas men inte idéer. Dina lever vidare genom oss". Vi ska föra Anna Lindhs budskap vidare, sa Christer Adelsbo. Fortsätta arbeta för fred, frihet och respekt för människovärdet.

Kön till torgets kondoleansbord var lång. Många ville visa sin respekt med en röd ros eller ett ljus.

I Hässleholm gick omkring 300 personer i manifestationståget från kyrkan ner till torget. Där anslöt sig mångdubbelt fler och hörde uppropen att kämpa för demokratin.

Prick klockan elva började klockorna i kyrkan ringa – och det långa tåg som samlats avgick enligt den tidtabell som hastigt gjorts i ordning av åtta olika partier från kommunfullmäktige.

Under värdig tystnad promenerade deltagarna Första avenyn ner till det stora torget i Hässleholm. Inga banderoller, inga plakat syntes. Däremot en stilla, återhållen vrede, en förvåning och avsky över det som hänt Sveriges utrikesminister –men också över det besinningslösa våld som drabbat en femårig flicka i Arvika och en 16-årig flicka i Sundsvall.

Åsa Pearce och Clifford Johansen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons