Nyheter

Applåder för miljöskolans diplom

BROMÖLLA. Busvisslingar och applåder! Nu är det bevisat. Dala S är en unik högstadieskola. Den enda som får kalla sig miljöskola i hela landet.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2001
Unik miljöskola. Skolverkets Martin Järnek ger diplom och miljöskolans logotype till miljörådets ordförande Jonathan Altergren, 9B. Bild: BOSSE NILSSON
Unik miljöskola. Skolverkets Martin Järnek ger diplom och miljöskolans logotype till miljörådets ordförande Jonathan Altergren, 9B. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

Det var trångt, varmt och puttrande av glada tillrop när Dalaskolans alla elever samlades i den nyrenoverade matsalen i förmiddags. På plats var flera politiker och tjänstemän från kommunen, skolpersonal och så eleverna.

Jag är stolt över att vara rektor på den här skolan, sa rektor Rolf Björklund i sitt tal vid certifieringen.

Han berättade också att demokrati ibland inte är det bästa.

Jag anmälde oss till diplomeringen under ett jullov, utan att ha pratat med personalen.

Och tur var kanske det, för först när personalen väl godkänt ansökan läste de vilka kriterier de skulle jobba efter.

Det var bra mycket tuffare än vi trott, säger Rolf Björklund. Men med hårt arbete, glädjande engagemang och en total genomgång av skolans verksamhet är de nu där. Miljöskolan Dala S jobbar för att få in miljöarbetet i vardagen. Eleverna är redan så involverade att de flesta inte ens kan peka på något speciellt de gjort inför certifieringen.

Det är väl som vanligt även om det blivit trevligare miljö här, med blommor och nymålat i klassrummet, konstaterade Christian Westberg i 8A och fortsatte:

Asch, vi är vana att kompostera och sånt.

Så märkvärdigt är det alltså inte. Men att eleverna inte tycker att arbetet varit så revolutionerande är i sig ganska anmärkningsvärt, och därmed ett bevis på att skolan lyckats i sitt uppsåt. Att föra in miljöarbetet i vardagsrutinerna. Så stegade Skolverkets undervisningsråd Martin Järnek fram för att ge diplom till skolan. Matrådets ordförande Jonathan Altergren fick ta emot det, till skolkompisarnas jubel.

Detta är ett av de trevligare uppdrag jag haft, tyckte Martin Järnek och berömde skolans miljöplan.

Skolans arbete har dessutom märkts vida omkring. Dala S har nämligen fått en förfrågan från Estland att dela med sig av sina erfarenheter om vägen till att bli en miljöskola.

Elevernas medvetenhet har ökat. De flesta börjar bli medvetna om den makt de besitter som konsumenter. Vår uppgift är att lära dem att de också har ett ansvar, sammanfattade hushållsläraren Ann-Christine Nilsson skolans uppgift som miljöskola.

Applåder. Busvisslingar. Fanfarer.

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.