Annons
Nyheter

Arbetsglädjen tillbaka på skolan

Det var rätt att anmäla enheten till yrkesinspektionen. Genom att lyfta upp problemen till ytan har vi fått en möjlighet att göra någonting åt dem. Processen har varit jobbig, och det finns mycket kvar att göra. Men trenden pekar åt rätt håll. Vi har en helt annan stämning här idag. Det är högt i tak och tonen i våra samtal är trevligare.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2001
Kristianstadsbladet 15 juni förra året.
Kristianstadsbladet 15 juni förra året.Foto: 
Tillsammans för en bättre skola. Även om åsikter fortfarande kan skilja sig åt är enigheten inom samverkansgruppen på Tollarps skola stor idag. Huvudskyddsombudet Jörgen Nilsson, Kjell Wallinius från lärarnas riksförbund (LR) och rektor Sven Comnert ler i kapp med biträdande rektorn Gunnel Nordström, lärarförbundets Jonas Friberg, Pär Tammo, LR samt Matts Premberg, biträdande rektor.
Tillsammans för en bättre skola. Även om åsikter fortfarande kan skilja sig åt är enigheten inom samverkansgruppen på Tollarps skola stor idag. Huvudskyddsombudet Jörgen Nilsson, Kjell Wallinius från lärarnas riksförbund (LR) och rektor Sven Comnert ler i kapp med biträdande rektorn Gunnel Nordström, lärarförbundets Jonas Friberg, Pär Tammo, LR samt Matts Premberg, biträdande rektor.Foto: 
Inte bara gnäll. Idag frågar vi oss vad vi kan göra åt saken, säger Pär Tammo från Lärarnas Riksförbund (LR).
Inte bara gnäll. Idag frågar vi oss vad vi kan göra åt saken, säger Pär Tammo från Lärarnas Riksförbund (LR).Foto: 
Tröttnade på situationen. Huvudskyddsombudet Jörgen Nilsson anmälde, med fackens och skolledningens goda minne, enheten till yrkesinspektionen.
Tröttnade på situationen. Huvudskyddsombudet Jörgen Nilsson anmälde, med fackens och skolledningens goda minne, enheten till yrkesinspektionen.Foto: 
Har alltid trivts i Tollarp. Jag tror att det har varit mycket tuffare för lärarna, med hög arbetsbelastning och så. Stämningen har blivit mer positiv, säger förskolläraren Marie Heckel.
Har alltid trivts i Tollarp. Jag tror att det har varit mycket tuffare för lärarna, med hög arbetsbelastning och så. Stämningen har blivit mer positiv, säger förskolläraren Marie Heckel.Foto: 

De elever som sitter och grupparbetar utanför det lilla sammanträdesrummet där samverkansgruppen på Tollarps skola träffas om torsdagsmorgnarna, störs emellanåt av skratt som tränger ut genom dörren.

Samtalen mellan skolledningen och de fackliga organisationerna, som tidigare kunde vara mycket tuffa, har en annan ton. Även om åsikterna kan skilja sig åt, finns det numera en vilja att finna lösningar. Just den här torsdagen dämpas glädjen något av politikern Michael Anefurs uttalande om grundskollärarnas ansvar för att så många godkända elever går vidare till gymnasiet utan tillräckliga kunskaper. Men, som någon säger, idag finns det en helt annan mental beredskap bland personalen på Tollarps skola. Då går det att slå bort även sådana här "övertramp".

Annons

Samtidigt är det bra att han går ut och sablar ner personalen just nu. Det visar tydligt att det var alldeles riktigt av oss att göra anmälan, säger rektor Sven Comnert.

För ett år sedan hade reaktionen blivit en annan. Neddragningarna under 90-talet, fler och fler arbetsuppgifter och svårigheter att nå målen skapade stress, nedstämdhet och frustration. Många i personalen klarade inte av det. De blev sjuka av jobbet och fick gå hemma i långa tider. Till sist tröttnade huvudskyddsombudet Jörgen Nilsson och anmälde, med de fackliga organisationernas och arbetsledningens stöd, hela Tollarpsenheten till yrkesinspektionen (YI), numera arbetsmiljöinspektionen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Det blev tuffa tag med förvaltningsledningen inne i stan, med anklagelser om hot och liknande.

Den omedelbara reaktionen på förvaltningen var att vi var ute efter att hitta en syndabock. Men det var inte syftet. Syftet med anmälan var att förbättra situationen på skolan här i Tollarp, säger Jonas Friberg, ombud för lärarförbundet.

Frågorna från föräldrar, vänner och kolleger blev många. Även inom personalen var känslorna blandade, och diskussionerna kunde bli tuffa. Alla var inte glada över att deras arbetsplats hängdes ut i massmedia som en problemskola.

Men det positiva överväger. Anmälan rensade luften, både på skolan och mellan skolans personal och förvaltningsledningen. Det senaste svaret till yrkesinspektionen var gediget, så bra att yrkesinspektören både ringt och skrivit till förvaltningschefen Jan Åke Carlsson för att berömma.

Det känns mycket bra att vi har gjort det här. Vi går ur fighten starkare än vad vi var innan, säger Kjell Wallinius, LR. Idag har vi högt i tak och kan diskutera alla frågor. Nu anser även de flesta bland personalen att anmälan till yrkesinspektionen var rätt.

Ja, skolan var mycket nergången och den tunga arbetsbördan körde helt slut på oss. Idag är folk piggare och gladare och det är lättare att få gensvar från ledningen. Vi har blivit mer sammansvetsade, säger Specialpedagogerna på 6-9, Ann-Marie Byrhult och Marianne Ehlde.

Även förskolläraren Marie Heckel tycker att anmälan var befogad. Detta trots att hon har trivts bra på Tollarps skola sedan hon började 1994,

Jag tror att det har varit mycket tuffare för lärarna, med hög arbetsbelastning och så. Stämningen har blivit mer positiv. Nu satsas det på kompetensutveckling, miljö och förändringar i arbetssätt på Tollarps skola. Det ordnas föräldraträffar och skolan deltar i flera projekt, även på internationell nivå.

Annons

Två nya fritidshem har inrättats och personal motsvarande 2,5 tjänster överanställts. Dessutom har starten av Axonaskolan lättat på trycket på lärarna. Antalet elever i snitt per klass har sjunkit från 30,5 till 27.

Ingen i personalen är längre sjukskriven på grund av "psykisk överbelastning".

Trots det är Tollarps skola ingen Sörgårdsidyll, påpekar samverkansgruppens medlemmar.

Har man dragit ner i 8-10 år, tar det banne mig lika lång tid att reda upp det, säger Kjell Wallinius.

Som exempel pekar Sven Comnert på att skolenheten bara får hälften av de resurser den behöver för att klara elever med särskilda behov.

Men, som sagt, vi har en annan beredskap för sånt här nu, säger han. På något sätt klarar vi det. Nu kan vi se framåt.

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons