Nyheter

Åtal efter ekobrottsutredning i Kristianstad

Biträdande chefsåklagare Cay Kallin vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö har åtalat tre män i ledningen för ett Lundaföretag för grova ekonomiska brott. – Det är en av de större utredningar vi haft hittills, berättar Leif Svensson på ekobrottsmyndighetens avdelning i Kristianstad för kristianstadsbladet.se.
Nyheter • Publicerad 11 april 2001

Förundersökningen omfattar sammanlagt 7 000 sidor och har pågått i fem år.

Lundaföretagets vd åtalas dessutom för att inte ha deklarerat optionsaffärer vilket gett honom en halv miljon kronor för låg skatt.

Det började i Kristianstad där polis, åklagare och skattemyndighet beslutade sig för att granska den bransch i vilken Lundaföretaget verkar. Granskningen i Kristianstad resulterade i att tre män redan dömts till fängelsestraff för grova skattebrott och skattebedrägerier.

Polisen gick vidare för att kontrollera de företag som fått leveranser från Kristianstad. Bland annat utsattes Lundaföretaget för en skatterevision. Man upptäckte bland annat att 93 verifikationer för checkar som skrivits ut till en Kristianstadsföretagare var falska. Kontrollen visade samma sak med andra påstådda mottagare av betalningar.

Pengarna har, enligt Cay Kallin, i stället gått till företagsledningen som obeskattade uttag i rörelsen. Sammanlagt har närmare fem miljoner tagits ut på detta sätt under åren 1992-97.

Verkställande direktören i Lundaföretaget förnekar brott och hans advokat underkänner bevisningen i målet. Tidigast i höst blir det förhandling i Lunds tingsrätt. Den väntas pågå i flera veckor.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.