Att skapa liv i Saint Louis City
Ny bok
Jonathan Franzen: "Den tjugosjunde staden" Övers. Per Rundgren (Forum).
Under läsningen av Jonathan Franzens roman Den tjugosjunde staden har jag varit intensivt upptagen av en maktkamp under 1980-talet i den tjugosjunde största staden i USA. Inlevelsen har varit så stor att jag tvingats ta paus från debatten om krona eller klave(euro). Min upptagenhet av en femton år gammal amerikansk debutroman reser en rad frågor.
Skriver Jonathan Franzen så bra att läsaren bli uppslukad? Ja. Är fiktion mer spännande än verklighet? Ganska ofta, för mig åtminstone några timmar om dagen. Är maktkamp i USA mer spännande än i andra länder? Ganska ofta, inte minst för att utfallet riskerar att få skadeverkningar långt utanför USA.
Att "Den tjugosjunde staden" utkommer på svenska med femton års försening beror förstås på den exempellösa framgången för Tillrättalägganden. Lika bra är inte debutromanen, ytterst få romaner är det. Alla som har läst Tillrättalägganden vill förstås läsa mer av Franzen. Få kommer att bli besvikna.
De som har läst och tyckt om Tom Wolfes Fåfängans fyrverkeri kan också kasta sig över Den tjugosjunde staden. Romanerna är samma andas barn. Det är ingen tillfällighet att böckerna publicerades vid samma tid. Wolfes roman om ekonomisk svindel och sociala motsättningar i New York utkom år 1987. Franzens roman om Saint Louis utkom året efter. Tio år senare utkom Wolfes En riktig man, om maktkamp och korruption i Atlanta.
Den tjugosjunde staden gestaltar ett decennium när ekonomin växte som om det inte fanns några begränsningar. Allt tycktes möjligt för mäktiga män och kvinnor som levde efter devisen att allt var möjligt. Och det som var möjligt var lagligt, eller skulle bli det. Och om det inte blev så kunde de lugnt luta sig tillbaka i vetskap om att USA har ett system som inte straffar brottslighet på hög nivå.
Huvudperson i Den tjugosjunde staden är Saint Louis. Den tjugosjunde största staden i USA hade en gång varit den fjärde största, men den katastrofala förslumningen av city i många amerikanska städer, som inträffat både i stora städer som Los Angeles och Atlanta och en lång rad mindre städer, hade också drabbat Saint Louis.
Försöken att skapa liv i Saint Louis city är romanens tema. Facklitteraturen i ämnet är omfattande och av hög kvalité. Men det är en speciell njutning att läsa välskrivna litterära skildringar i ämnet. Bra romanförfattare kan iscensätta många tricks som fackboksförfattare inte får använda. De får skapa händelser och personer som gör att läsaren upplever skeendet från de inblandades perspektiv. Franzens förmåga att skapa mångfasetterade förbindelser mellan privat och offentligt liv är lysande.
Storyn är lika enkel som genial. En ung kvinna har gjort en häpnadsväckande karriär som polischef. I Calcutta. Kvinnans far kommer från USA. Därför är hon också amerikansk medborgare. I Saint Louis kör hon en repris på karriären i Calcutta. Rekordsnabbt visar hon enastående resultat i kampen mot förbrytarna. Ett problem är att hon använder rena gangstermetoder för att få bukt med brottsligheten. Ett annat problem är att hon inte skyr några medel för att gripa den politiska makten.
Största delen av Den tjugosjunde staden handlar om intriger och familjeliv bland makthavarna i Saint Louis. Det ger läsaren inspiration till att fundera över hur makt praktiseras och hur städer fungerar. Det är en större utmaning att vara maktanalytiker och stadsarkitekt än att vara läspolis i deckare, och enligt min smak betydligt mer fascinerande.
Tomas Polvall