Annons
Nyheter

Avgift för hemsjukvård från hösten

Personer som behöver sjukvård i hemmet kan i fortsättningen få betala en avgift på 80 kronor per vårdtillfälle med ett tak på 400 kronor i månaden. I dag finansieras hemsjukvården helt och hållet via skatten. Förslaget ska få personer att i större utsträckning vända sig till vårdcentralerna samtidigt som det ska spara pengar för den ekonomiskt hårt belastade omsorgsnämnden.
Nyheter • Publicerad 24 april 2001

Omsorgsnämnden har haft stora ekonomiska bekymmer de senaste åren. Bara den kommunala sjukvården kostade fyra miljoner kronor mer än vad nämnden räknade med i fjor.

Förvaltningen har börjat arbeta med förslag till åtgärder och ett sätt att minska underskottet är att personer som behöver sjukvård i sitt eget hem får betala 80 kronor per vårdtillfälle och som mest 400 kronor i månaden. Den möjliga besparingen är dock inte den huvudsakliga tanken med avgiftsförslaget, menar omsorgsförvaltningschefen Ann-Margreth Sjögren.

Annons

–Först och främst är syftet att personer som själva kan ta sig till vårdcentralen ska ges ett incitament att göra det istället för att ta emot sjukvård i hemmet. Därmed kan vi höja servicegraden för de personer som verkligen behöver hemsjukvård, säger hon.

–Det finns en tendens att många hellre vill att sjukvården kommer hem till dem än att de får bege sig till vårdcentralen. Det är inte det optimala sättet att utnyttja kommunens och regionens resurser. Inom kommunen är det sjuksköterskor som i varje enskilt fall beslutar vem som har rätt till hemsjukvård och vem som inte har det.

–Det är en oerhört grannlaga bedömning och det är viktigt att beslutet fattas så nära den enskilde vårdtagaren som möjligt, säger Ann-Margreth Sjögren.

Enligt förslaget ska avgifterna inte påverka förbehållsbeloppet, de pengar som personer med någon form av insats från omsorgsförvaltningen garanteras ha kvar efter kostnader för hyra och omsorgsräkningar.

–Det innebär att de med låg pension inte ska behöva drabbas, säger Egon Brodin, planeringssekreterare på omsorgsförvaltningen. Förslaget att ta just avgiften 80 kronor per vårdtillfälle är beräknat efter en uppskattning av vad resan till och från vårdcentralen kan kosta.

–En person som inte har hemsjukvård betalar en egenavgift för sjukresan. Det kan kosta 40 kronor med egen bil för en enkel resa från hemmet till vårdcentralen. Jag har även tagit hänsyn till vad hemsjukvårdsavgiften är i andra kommuner, där den har legat på mellan 60 och 80 kronor, säger Egon Brodin. Hur mycket besparingar förslaget innebär för omsorgsnämnden är osäkert, men Egon Brodin räknar med att intäkterna från avgiften blir cirka en miljon kronor om året, minus en ytterligare tjänst på 0,75 procent som kommer ett behövas om förslaget går igenom.

–Uppskattningen bygger på är att cirka 500 personer betalar för två hemsjukvårdsbesök under en månad, men vi misstänker att det blir något mer, säger han.

Många kommuner har under de senaste åren infört avgift för hemsjukvård, säger Egon Brodin.

–En vanlig lösning är att om man har hemtjänst så slipper man betala för hemsjukvård. Men det är tveksamt om man enligt kommunallagen kan göra den åtskillnaden mellan personer av olika kategorier. Det har visserligen inte prövats rent rättsligt, men vi vill följa likställighetsprincipen, att alla får betala lika mycket.

Det nya avgiftsuttaget föreslås gälla från och med 1 september i år. Förslaget ska behandlas i omsorgsnämndens sammanträde i maj. Vad som idag finansieras med avgifter inom omsorgsnämndens område är hemtjänst, korttidsboende och trygghetslarm.

Annons

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons