Annons
Nyheter

Babel blickar ut över sundet

Nyheter • Publicerad 30 januari 2001
I tidskriften Babel möts svensk och dansk litteratur.
I tidskriften Babel möts svensk och dansk litteratur.Foto: 

Möten. Första numret av Babel kretsar kring möten av olika slag. Ett tvåspråkigt möte mellan svensk och dansk litteratur som känns både stimulerande, aktuellt och angeläget är själva grundstommen i denna nya tidskrift vars premiärnummer finns ute just nu.

I ledaren – som finns både på svenska og dansk – skriver redaktörer Petter Bengtsson och Andreas Brunner:

Annons

Vår förhoppning är att Babel ska bli en litterär bro, ett handgripligt komplement till den i stål och cement. Broar behövs. Som vi alla vet finns det en kulturell barriär mellan Sverige och Danmark. Kännedomen om det andra landets författare begränsas av den ram som en inhemsk kanon och litteraturtradition utgör. Det tar lång tid för nya förmågor att uppmärksammas på andra sidan Sundet och det dröjer ofta flera år innan intressanta böcker översätts. Babel vill vara ett uppseendeväckande undantag från denna ordning.

Andra möten i nummer 1: det nya jämte det etablerade, det unga och det äldre, berättandet finns här liksom analysen och betraktandet, både krönikor och recensioner ryms.

Det är i denna spännvidd Babel rör sig och sammantaget bjuds på mycket läsning, från Ann LIngebrandts intressanta text om den kulturelle sekelskiftesresenären Herman Bang till de danska novellinslagen, snack med roliga Bob Hansson och ett berikande samtal med poet Pär Hansson, aktuell med diktsamlingen Familjekista.

Layouten är enkel, närmast pålitligt ful men innehållet desto mer färgrikt och avsikterna goda och, minst sagt, politiskt korrekta i dessa brobyggartider.

Hur lite vet vi inte om vad som händer inom den danska litterära sfären. Det skall bli spännande att följa Babels fortsatta utblickar.

SUNE JOHANNESSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons