Annons
Nyheter

Bacharkiv har kommit hem

Nyheter • Publicerad 24 januari 2001

Som en vänskaplig gest har Ukraina beslutat att till Tyskland återlämna ett viktigt musikarkiv med bland annat originalmanuskript av tonsättaren Carl Philipp Emanuel Bach (1714–88), sade den ukrainske presidenten Leonid Kutjma under ett besök i Berlin.

I det 5000 sidor stora arkivet, som länge troddes vara förlorat, finns förutom verk av CPE Bach, Johann Sebastian Bachs andre son, även sidor som signerats av JS Bach själv, av Georg Philipp Telemann (1681–1767) och bröderna Johann Gottlieb Graun (1702–71) och Carl Heinrich Graun (1703–59).

Annons

Arkivet flyttades under andra världskriget från Berlin för att skyddas från de allierades bombningar. Senare bar sovjetiska trupper det med sig som krigsbyte varpå det gömdes i Ukrainas huvudstad Kiev.

TT-AFP

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons