Nyheter

Bahnhof förstör Ipreduppgifter

Den nya fildelningslagen Ipred ska tvinga bredbandsoperatörer att lämna ut personuppgifter bakom IP-nummer. Men operatören Bahnhof förstör trafikuppgifterna.
Nyheter • Publicerad 15 april 2009

Bredbandsoperatörer som väljer att förstöra personuppgifter bryter inte mot lagen. Däremot sätter de käppar i hjulet för tillskyndarna av Ipred-lagen.Operatören Bahnhof förstör materialet och har inga uppgifter att lämna ut.

Den nya fildelningslagen Ipred innebär att operatörerna ska tvingas lämna ut personuppgifter bakom IP-nummer om en domstol kräver det. Men operatören Bahnhof kommer inte att kunna, uppger Sveriges Radio. Företagets vd Jon Karlung är en känd kritiker av Ipredlagen och han hävdar att lagen om elektronisk kommunikation ålägger honom att förstöra trafikuppgifterna.

Handlar om valfrihet

Grundläget är att uppgifterna ska förstöras, men andra paragrafer ger valfrihet att i stället välja att spara dem av olika skäl, till exempel fakturering.

- Men det handlar om valfrihet och lagen ger en möjlighet att spara uppgifterna. Vi bryter inte mot Ipred utan följer lagen och väljer att förstöra uppgifterna. Och har därmed inget att lämna ut även om domstolen anmodar oss, säger Karlung till TT.

Det innebär att den nya fildelningslagen blir verkningslös för Bahnhofs kunder. Och om andra operatörer skulle följa Bahnhofs exempel blir lagen helt utan verkan.

- Ja då blir den nya lagen verkningslös. Och då får lagstiftarna kliva fram och säga att vi vill ha datalagring, inte för att sätta fast terrorister, utan för att vi vill hjälpa skivbolag och filmindustri att jaga fildelare, säger Karlung.

Inget lagbrott

För nu förbereds en lag som bygger på EU:s datalagringsdirektiv och som kan tvinga operatörerna att lagra trafikuppgifter. Om den genomförs blir läget återigen annorlunda. Men Bahnhof kommer även då att följa lagen, försäkrar Karlung.

- Om staten beslutar att allt ska lämnas ut till olika privata organisationer får vi naturligtvis efterleva det. Även om jag tycker att det är olyckligt och jag hoppas att opinionen driver frågan åt ett annat håll, säger Karlung.

På statliga Post- och telestyrelsen (PTS) bekräftar man att det inte finns lagstöd för att operatörerna ska tvingas spara sina loggar.

- Någon generell skyldighet att spara den här typen av uppgifter för alla abonnenter föreligger inte, säger Peder Cristvall, jurist på PTS, till Computer Sweden.

- Ipred-regleringen innebär i sig inte någon skyldighet av det här slaget. Den handlar enbart om att få ut uppgifter som finns, säger Stefan Johansson, kansliråd på justitiedepartementet, till TT.

(TT)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.