Annons
Nyheter

Bankbox i Bjärnum sprängdes i natt

Långfredag. Publicerad första gången 08.58 Bankboxen hos Snapphanebygdens Sparbank i Bjärnum sprängdes klockan 02.40 natten till långfredagen. Polisen upprättade vägspärrar i både Skåne och södra Småland och bildade på så sätt en säck runt Bjärnum. Men boxsprängarna fastnade inte i nätet. Polisen blev klockan halv elva på långfredagens förmiddagen uppringd av en man som hittat en övergiven och utbränd bil på vid Hagsjö, mellan Bjärnum och Vittsjö.
Nyheter • Publicerad 13 april 2001
hos Snapphanebygdens sparbank i Bjärnum sprängdes natten till långfredagen.
hos Snapphanebygdens sparbank i Bjärnum sprängdes natten till långfredagen.Foto: Bankboxen

Flera polispatruller dirigerades till platsen för att undersöka bilen. De kunde då konstatera att det måste röra sig om boxsprängarnas flyktbil.

Inbrottslarmet utlöstes när den första sprängladdningen detonerade. Samtidigt ringde en lastbilschaufför till polisen och berättade att han hört två smällar när han passerade banken i Bjärnum. Han såg också en mindre svart bil utanför banken. Chauffören trodde att han blivit beskjuten inifrån banken.

Annons

– Det är vanligt att boxsprängare arbetar på det sättet, att de först spränger en gång och sedan en till, berättar vakthavande polisbefäl Göran Svensson i Kristianstad för kristianstadsbladet.se.

Alla tillgängliga polisstyrkor i Skåne och södra Småland engagerades i jakten på boxsprängarna.

Den första polispatrullen på platsen kom från utryckningsstyrkan i Hässleholm. Poliserna kunde då konstatera att det inte varit någon inne i banken. Däremot hade bankboxen sprängts från utsidan.

– ]Troligen har tjuvarna inte fått med sig några pengar. Bankomaten var av en nyare och säkrare typ, säger Göran Svensson.

Jourhavande kriminaltekniker i Skåne har undersökt boxen och området runt omkring för att försöka hitta spår efter boxsprängarna.

Polisen fick kontakt med vittnen som berättade att de sett tre män försvinna från platsen i en svart bil strax efter den andra explosionen.

– Vi upprättade vägspärrar runt hela Bjärnum, men boxsprängarna fastnade inte. Sammanlagt var 18 polispatruller från Hässleholm, Kristianstad, Växjö, Lund, Malmö och Helsingborg engagerade i sökandet efter gärningsmännen, säger Göran Svensson.

Två körkortslösa bilförare fastande i polisens vägspärrar vid fyratiden på morgonen, en 57-årig man på riksväg 24 i Bälinge och en 59-årig man i Farstorp. Båda rapporterades för olvolig körning och har nu böter att vänta.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons