Nyheter

Bara en av fyra uraffärer höll stängt

Det här var dagen då en stor del av landets uraffärer skulle hålla stängt. Men manifestationen blev inte särskilt omfattande – i alla fall inte i Kristianstad. Här var det bara en av fyra uraffärer som var igenbommad.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2001
Torstenssons Ur var den enda klockaffären i Kristianstad som höll stängt under tisdagens manifestation mot våld och rån.
Torstenssons Ur var den enda klockaffären i Kristianstad som höll stängt under tisdagens manifestation mot våld och rån.Foto: Stängt.

Hos Torstenssons Ur i centrum var dörren rejält reglad och smyckningen från fönstren bortplockad. I stället stod där gula skyltar som talade om att denna dag, den sjätte februari, skulle en stor del av Sveriges urbutiker hålla stängt.

Detta i protest mot det allt mer påtagliga våldet, och att myndigheterna inte tar problemen med våld, inbrott och rån på allvar.

Dock var denna affär den enda urbutik i Kristianstad som höll stängt under tisdagen. Såväl Douglas Krook, Ur och Penn samt Söderbergs Ur höll öppet precis som vanligt.

– Vi funderade faktiskt på att ha stängt, säger Benny Söderberg som har butiker i Kristianstad och Hässleholm.

– Men en anledning är att vi inte har fått någon särskild information om detta. Det är Stjärnurmakarna och Klockmäster-kedjorna som ligger bakom den här auktionen.

– Det är också lustigt, Klockmäster som har startat den här aktionen äger Ur och Penn. Men de har inte stängt... Mycket riktigt. Kommersen pågick för fullt i butiken i Kristianstad. Ur och Penns vd Johan Henriksson förklarade varför:

– Först och främst vill jag säga att vi är helt och hållet för den här kampanjen, tycker att den är bra. Det är många urmakare som drabbats, inte minst av smash-and-go-kupper, där någon kör in med en bil genom ett skyltfönster på natten.

– Men vi är den enda rikstäckande kedjan och kruxet är att hälften av våra butiker, omkring 22 stycken, ligger i centrumanläggningar. Där har vi förbundit oss via hyresavtal att ha vissa öppettider, bryter vi mot de avtalen får vi betala skadestånd.

– Och eftersom vi vill att alla våra butiker ska ha samma sortiment och öppettider, har vi sagt att det här ska vara samma för alla. Därför har vi öppet i alla butiker. Douglas Krook i Malmö äger också butiker över landet, och ingår bland Stjärnurmakarna. Men även denna butik i Kristianstad hade öppet.

– Vi har planerat som så, att vi har öppet på de mindre orterna. Däremot har vi stängt på de orter där vi varit utsatta.

Dock finns det inte någon av hans butiker i Skåne som höll stängt denna dag.

– Göteborg är ett exempel på där vi höll stängt, sa Douglas Krook.

För som de flesta urmakare sa: Först och främst är detta ett storstadsproblem. Men när som helst kan det komma hit.

Av Clifford Johansen 044-18 56 40
Av Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.