Annons
Nyheter

Barn ritar världens barn

NÄSUM. Rädda Barnen i Näsum fyller 50 år. Och barnen på Näsums skola har ritat teckningar till barnkonventionen. Men föreningen behöver en föryngring för att leva vidare.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2001

Barnen på Näsums skola visar stolta upp sina teckningar som de ritat till barnkonventionen. Det här med barnkonventionen är lite knepigt och de flesta av eleverna visste inte vad det var innan de började prata om det på skolan. Men nu vet de mer.

–Den betyder att barn har rätt till en mamma och en pappa, att gå i skolan, få vård, en bra miljö och en massa andra saker, säger Lisa Hallgren.

Annons

Barnen fick bläddra i en bok, läsa om barnkonventionen och se på bilder för att få inspiration. Sedan fick de fritt rita efter vad barnkonventionen betyder för dem och vad de tycker är viktigt. Sara Widell har ritat en teckning där det står att alla barn har rätt att ha sina hemligheter.

–Flickan på bilden har en låda där hon gömmer sina hemligheter, berättar Sara Widell.

För Frida Svensson kan det ha en annan betydelse.

–Alla barn har rätt till ett namn och till att gå i skolan, säger hon.

Hon hade inte hört talas om barnkonventionen innan de tog upp det i skolan.

–Men jag går på scouterna och där har vi ett fadderbarn, berättar hon. Barnen tycker att det är viktigt att hjälpa barn som inte har det bra.

–Vi säljer majblommor och lägger pengar i en bössa till Rädda Barnen, säger Lisa Hallgren.

Barnen har ritat sina teckningar till en utställning om Rädda Barnen med anledning av att föreningen firar 50 år i Näsum. Förra lördagen hade föreningen årsmöte på Näsums skola och då sjöng barn från skolan.

–Vi ville att barnen skulle stå i centrum eftersom det är för dem som vi arbetar, säger Karin Sallroth, ordförande i föreningen.

När Rädda Barnen bildades i Näsum 1951 hade de en styrelse på nio personer och 122 medlemmar. Tre medlemmar har varit med ända sedan dess. Som flest var de 1971 då 191 personer var med i föreningen. Idag har siffran sjunkit till 72 betalande medlemmar.

Annons

Men gruppen är aktiv och i fjor arrangerade de en handarbetsutställning på Humletorkan. Den gav 15 000 kronor som gick direkt till insamlingen för Världens Barn. Och varje år arrangerar de en vårauktion som ger en hel del pengar. –Förra året hade vi en omsättning på 41 000 kronor. Men Näsumsborna samlar in mer eftersom många betalar in pengar direkt, berättar Ella Svensson, kassör.

Även om föreningen är bra på att samla in pengar så sjunker medlemsantalet medan medelåldern på medlemmarna stiger.

–Vi fick två nya medlemmar i fjor, men det var inga ungdomar. Vi är lite oroliga för framtiden, men vi håller på så länge vi orkar, säger Karin Sallroth.

Kanske blir Näsumsbarnen en länk som kommer att kämpa för barnens rättigheter i framtiden.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons