Nyheter

Bästa reskompisar

– Åk! säger Malin Walldorf till andra föräldrar som funderar på att resa med sina barn. Se till att ha god tid på er, ta det lugnt och se till att "bara vara" ibland, är tipsen för en lyckad resa med småttingar.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2008
Bild: Bosse Nilsson
Bild: Bosse NilssonFoto: 
Blivande surfare? Elliot gillar att bada i det stora havet men också i det lilla ("lilla havet" är Eliots benämning på pooler).
Blivande surfare? Elliot gillar att bada i det stora havet men också i det lilla ("lilla havet" är Eliots benämning på pooler).Foto: 
Söderhavskompisar.
Söderhavskompisar.Foto: 
Malin och Elliot Walldorf gillar att resa, nu vill de till Denver Colorado igen och åka skidor. Bild: Bosse Nilsson
Malin och Elliot Walldorf gillar att resa, nu vill de till Denver Colorado igen och åka skidor. Bild: Bosse NilssonFoto: 

Han har fler stämplar i passet än många hinner få under en livstid och han är bara tre och ett halvt år. Elliot Walldorf trivs såväl i London som på Söderhavsö och hemma i mormor och morfars trädgård i Tyringe. Elliots mamma Malin Walldorf älskar att resa och det är inget hon vill förvägra vare sig själv eller Elliot bara för att de är en "småbarnsfamilj".

Förra vintern reste de jorden runt under två månader. De hann med en hel del, reste runt i USA, Nya Zeeland, Vanuatu i Stilla Havet och Australien. Dessförinnan har de varit i bland annat England och Spanien.

Jag misstänker attMalin Walldorf inte ofta tar det så lugnt som den dag vi träffas. Förutom jobbet som originalare på ett företag i Stockholm, frilansar hon som journalist i egna företaget "Walldorf Media" på ungefär halvtid. Nu har hon semester och besöker föräldrarna i Tyringe men passar på att göra frilansjobb, det ger pengar och är kul samtidigt.

- Andra gör andra prioriteringar, köper dyra jeans eller soffor, jag vill tjäna ihop pengar att göra roliga saker för. Längre fram hoppas jag på att kunna gå ner i arbetstid så vi får tid att resa mer, säger hon.

Malin är helt själv om Elliot - om man bortser från det stora nätverk av föräldrarna och vänner som hjälper till med livspusslandet. Hon blev lämnad av Elliots pappa då hon var gravid i åttonde månaden. Allt blev hemskt, kallt och nattsvart.

- Då handlade det bara om att överleva, eller snarare att få honom där i magen att överleva. Men när han föddes vände allt, säger Malin medan Elliot kör runt på sin gröna traktor och bjuder på smultron.

När livsandarna återvände med Elliot kom också den "gamla" Malin tillbaka. Hon som gillade att resa. Malin har rest mycket och för det mesta ensam. Efter gymnasiet var hon au pair i Australien och sedan dess har hon varit i Australien åtta gånger.

- Reser man själv har man ingen att bli besviken på. Reser man med en man eller en kompis måste man ju ta hänsyn hela tiden. När vi är ute och magarna börjar kurra så äter vi, oavsett vad klockan är.

- När folk ser att jag är själv med Elliot tar de lättare kontakt. Det är många som vill hjälpa till och som tycker det är roligt att vi reser själva. Vi blir alltid positivt bemötta.

Det enda hon velat göramen fått avstå på grund av Elliot är snorkling i Söderhavet under jordenruntresan. Elliot var knappt två år då och ville inte, men i Thailand i våras gick det bättre. Då snorklade han och gillade det

Malins tips till andra föräldrar som funderar på att resa med sina barn är "åk!". Det är inget att gå och vänta på. Det gäller förstås att hitta ett sätt att få ihop pengar på. Själv har Malin sålt saker på Blocket och Tradera. Saker hon inte behövt, som te-sil-samlingen, smycken, den gamla kameran, Elliots gamla kläder och hennes egna och en massa annat. Dessutom finansierar hon resandet genom att skriva resereportage, det går ungefär plus minus noll men innebär mycket jobb.

I mars gjorde de något de aldrig gjort förut - de reste på charter, till Thailand.

- Vi brukar alltid åka själva och då är det så mycket att hålla i huvudet; pass, att hitta någonstans att bo och att hålla koll på Elliot. Här kom det en buss som körde oss precis dit vi skulle. Det var jätteskönt!

Mindre skönt var detdå Elliot kastade sand på den på stranden uppdukade buffen. Det är Malins värsta reseminne men sånt händer ju med barn.

Elliots favoritresmål är Thailand och Bamseklubben där. Malin får fundera lite.

- Det är väldigt skönt här i Tyringe. Mammas goda mat och så. Annars är det nog Rottnest Island, Australien. Där är stranden vit, havet turkost och det finns inget att göra förutom att bara vara.

I morgon bär det av igen. Då ska de till Danmark och "Lalandia" och vidare genom Tyskland. Den här gången med en annan ensamstående mamma och hennes två barn.

Sedan har de ju andra reseplaner förstås. I Boston har de en 102- årig släkting de gärna vill hälsa på, och så vill de ju till New York, och Denver igen och...

0451-830 50 marie. brandt@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.