Annons
Nyheter

Bedrägerier skrivs av

Socialnämnden har tröttnat på åklagarnas låga prioritering av socialbidragsbedrägerier. – Det ger helt fel signaler om sådana ärenden bara skrivs av, säger nämndens ordförande Janita Bergkvist (s). Därför ska förvaltningen undersöka vilka lagliga möjligheter den har för att själv "straffa" bedragare.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2001

Enligt Janita Bergkvist tar nämnden i snitt upp två-tre fall av socialbidragsbedrägerier vid varje sammanträde, det vill säga mellan 25 och 30 per år. Oftast rör det sig om relativt små summor, kring tusenlappen, men i några fall har det handlat om upp till 15 000 kronor.

Samtliga misstänkta bedrägerier polisanmäls. Men det slutar oftast där, säger Janita Bergkvist. Ärendet avskrivs med hänvisning till att för lång tid har gått, att summan är för liten eller att brott inte kan styrkas.

Annons

– De ärendena har låg prioritet hos åklagarna, trots att många av dem är solklara. Vi har exempelvis en anmälan som legat i tre år, berättar hon.

Socialnämnden har nu bett förvaltningen se över de juridiska möjligheterna för nämnden att själv fatta beslut om sanktioner av olika slag.

– Vi ska inte ta ställning om det rör sig om bedrägerier eller inte, men eftersom det i de flesta fall är klart att för mycket pengar har klarats ut kan vi ta ställning till exempelvis återbetalning, säger Janita Bergkvist.

matti.stenrosen[AT]kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-18 55 90
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons