Annons
Nyheter

"Begagnad spruta en missuppfattning"

Den sjuksköterska inom äldreomsorgen som anmälts för att ha använt en begagnad spruta skriver i sitt svar till socialstyrelsen att det hela rör sig om en missuppfattning. Hon menar att anmälan grundar sig i ”osaklighet, bristande kunskaper och antaganden”.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2001

Händelsen ska ha inträffat i februari, då sjuksköterskan enligt anmälaren ska ha tagit upp en använd spruta ur soporna och använt den för att spola igenom en patients kateter med koksalt. Händelsen anmäldes, av en anhörig till patienten, i maj och socialstyrelsen begärde yttranden från de två sjuksköterskor som nämns i anmälan. Anmälaren klagar också på att den vård som den nu avlidne patienten fick, inte var tillfredsställande och att en av sjuksköterskorna ”var en mycket otrevlig person mot äldre”. I sitt yttrande till socialstyrelsen skriver sjuksköterskan att hon tog upp den använda sprutan ur papperskorgen för att kontrollera att den var tömd på sitt innehåll. Sedan bytte hon till en steril spruta för att spola katetern. Hennes gissning är att någon sett henne ta upp sprutan och sedan antagit att hon använt den till senare spolning. Sjuksköterskan menar också att uppgiften att flera anhöriga skulle ha varit närvarande vid tillfället är felaktig.

Sjuksköterskan skriver också att det fanns svårigheter med att tillgodose vården och omsorgen med att detta ”var till en stor del beroende på anhöriga”. Hon menar att förslag och rekommendationer om vården ifrågasattes och möttes med motstånd av de anhöriga. Att kateterbytet skulle vara knutet till patientens senare inläggning på CSK, nekar sjuksköterskan till. Enligt patientens journal blev patienten inte dålig förrän 13 dagar efter kateterbytet, skriver hon och fortsätter med att berätta att patienten under dessa dagar fick regelbundna besök av sjukvårdspersonal och att inga tecken på insjuknande visats.

Annons

Den anmälda sjuksköterskans yttrande, tillsammans med ytterligare en sjuksköterska som nämns i anmälan och ett yttrande från ansvarig sjukvårdsföreståndare har nu skickats till socialstyrelsens tillsynsnämnd i Malmö för beslut om eventuell åtgärd.

eva.emmelin

@kristiandstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-18 55 56
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons