Nyheter

Begränsningar för bevattning

Nu är det så torrt i Skåne att länsstyrelsen bedömer att inga vattenuttag för bevattning bör ske utan att tillstånd finns från miljödomstolen.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2008
Nu är det så torrt i Skåne att länsstyrelsen bedömer att inga vattenuttag för bevattning bör ske utan att tillstånd finns från miljödomstolen. På bilden syns vattendraget i Norra Promenaden i Ystad under torkan 2001. Arkivbild: YA
Nu är det så torrt i Skåne att länsstyrelsen bedömer att inga vattenuttag för bevattning bör ske utan att tillstånd finns från miljödomstolen. På bilden syns vattendraget i Norra Promenaden i Ystad under torkan 2001. Arkivbild: YAFoto: 

Sker vattenuttag utan tillstånd har den som gör uttaget ansvaret att bevisa att ingen skada skett vid en eventuell anmälan om skada. Detta gäller både uttag av vatten från åar och bäckar samt uttag av grundvatten.

Det torra vädret fortsätter och trots regn har situationen förvärrats. Vattenföringen i de mindre och medelstora vattendragen, speciellt i de östra delarna av länet, är så liten att det finns stor risk för skador på fisk och övrigt

djurliv. Även grundvattennivån är under den normala i stora delar av länet.

- Enligt SMHI:s femdygnsprognos förväntas inga större regnmängder i länet. Bevattning kan därför minska grundvattennivån och vattenföringen ytterligare, säger Jan Grosen, vattenhandläggare vid länsstyrelsen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.