Nyheter

Begravningen av Bhutto inledd

I närvaro av hundratusentals sörjande inleddes begravningen av den mördade Benazir Bhutto i familjemausoleet i sydprovinsen Sindh på fredagen. Kravaller efter mordet hade då krävt 19 liv runtom i Pakistan.
Nyheter • Publicerad 28 december 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Det tog den vita bilen med kistan, draperad i partiet PPP:s svarta, gröna och röda flagga, över två timmar att pressa sig genom folkhavet de fem kilometrarna från familjehemmet i Naudero till den vita kupolförsedda familjegravplatsen ute på ett fält i byn Ghari Khuda Baksh. Sin sista vila fick Bhutto där invid fadern Zulfikar Ali Bhutto - president och senare premiärminister på 1970-talet, tills militären avsatte honom och lät hänga honom - och två bröder, också de offer för våld.

Många längs kistans färdväg skrek ut sin förtvivlan och slog sig på bröstet som uttryck för sorg.

- Visa tålamod. Ge oss kraft att bära denna förlust, sade maken Asif Zardari till folkmassan tidigare då kistan bars in i familjens hus. Enligt landets säkerhetsansvariga har 19 människor dödats i de oroligheter och gatustrider som följt i flera städer, bland andra Peshawar och Jacobabad, på mordet i torsdags. Butiker, bussar och banker brändes.

Värst var våldet i Sindh, där PPP (Pakistanska folkpartiet) är starkast. Säkerhetsstyrkorna där hade beordrats att skjuta våldsverkare omedelbart, sade provinsens inrikesminister Akhtar Zaman till Reuters. Ordern gällde även i storstaden Karachi.

I Hyderabad, också i Sindh, rapporterades polis ha skjutit mot demonstranter och sårat fem personer. I Peshawar i Nordvästra gränsprovinsen brände en mobb ett partihögkvarter tillhörigt Pakistanska muslimska förbundet-Q, som stöder president Pervez Musharraf, rapporterade en AFP-journalist på plats.

- Bhutto lever! skrek folk i massan.

I ett attentat i den oroliga Swatdalen dödades tre människor på fredagen.

Samtidigt meddelade Indien att dess gränsstyrkor fått order om att skärpa bevakningen vid gränsen. Enligt den pakistanska tv-kanalen ARY har terrornätverket al-Qaida förklarat sig ligga bakom mordet. En talesman för inrikesdepartementet sade att Benazir har stått på al-Qaidas dödslista och att det är mycket möjligt att nätverket ligger bakom.

Pakistans tillförordnade premiärminister Mohammadmian Soomro sade att planerna på parlamentsval den 8 januari kvarstår.

Bhutto kom i oktober hem efter åtta års exil. Hon utsattes snabbt för ett självmordsattentat som krävde 150 liv. Då begärde PPP-ledaren stärkt skydd, men fick det aldrig.

- Skadas jag i Pakistan håller jag Musharraf ansvarig, skrev hon i ett mejl. (TT-AFP)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.