Nyheter

Belgisk blå i svenska butiker

Köttbranschen vill se över förbudet mot köttdjuret belgisk blå. Den hemliga slakten hotar förtroendet för den svenska köttbranschen, anser jordbruksminister Eskil Erlandsson.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2007

– De regler som infördes för tio år sedan är inte huggna i sten. Det är hög tid att i grunden utreda alla för- och nackdelar med rasen igen, säger vd i Kött- och charkbranschen Åke Rutegård till TT.

Trots försäkringar om motsatsen fortsätter svenska slakterier hanteringen av nöt med inslag av den kritiserade rasen belgisk blå. Varken avel eller slakt är förbjuden sedan Sverige gick med i EU. Svenska slakterier har förbundit sig att inte hantera kött från den kritiserade rasen, men bryter mot sina egna regler.

– Min uppfattning är att vi inte ska befatta oss med djur som utsätts för lidande, som är fallet med den här rasen, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

En av lantbrukstidningen ATL:s reportrar utgav sig för att vara uppfödare och erbjöd slakterierna att köpa 20 korsningstjurar med hälften belgisk blå. Vid alla slakterier som kontaktades, bland dem Scans SLP i Helsingborg, Scan, KLS, Dalsjöfors och Ugglarp, sade inköparna ja.

Vid ett slakteri var inköparen till och med angelägen om att ge högsta betalning. Enligt Eskil Erlandsson innebär den fortsatta slakten att man skadar förtroendet för en hel bransch.

– Man kan riskera att slå ut en hel bransch, där förtroendet från kunderna är avgörande, säger Eskil Erlandsson, som får stöd av branschens vd:

– Att man inte följer de egna reglerna måste branschen omedelbart ta tag i säger Åke Rutegård. Med hjälp av statistik från Jordbruksverket går det att spåra slakt av djur med inslag av belgisk blå under de senaste tio åren.

Sammanlagt handlar det om hundratals ton kött, som hamnat i matdiskarna hos alla stora livsmedelskedjor. En del hamnar också hos de stora producenterna av färdig mat och i restauranger eller storkök.

Redan i höstas efterlyste Eskil Erlandsson en bättre redovisning av köttet ursprung:

– Jag vill att det ska ske på frivillig väg så att konsumenten kan göra egna val, säger han. Han kan också tänka sig en ny utvärdering av köttrasen belgisk blå.

– Jag är inte främmande för att pröva frågan och välkomnar om branschen vill bidra till det, säger Eskil Erlandsson. (TT)

Anders Lignell

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.