Benbitarna faller på plats
Ny bok
Caroline Arcini: "Åderförkalkning och portvinstår. Välfärdssjukdomar i medeltidens Åhus" Ill. Staffan Hyll. (Riksantikvarieämbetet och Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne)
Osteologen Caroline Arcini har gett ut en lärorik och personligt skriven bok: Åderförkalkning och portvinstår (osteologi är vetenskapen om skelettets ben). Där får vi se vad en "dödens detektiv" kan få fram om medeltidens gravskick, levnadsvillkor och sjukdomspanorama genom att undersöka 249 män, kvinnor och barn, gravsatta på dominikanernas kyrkogård i Åhus från mitten av 1200-talet till reformationen i Danmark 1536.
Dominikanerna eller svartbröderna hade sitt kloster eller konvent i nuvarande kvarteret Munken mellan Västra Varvsgatan och Helge å. Idag återstår endast en bräcklig tegelmur, men 1996 företogs här en arkeologisk utgrävning som gav Caroline Arcini hennes material.
Det var långt ifrån bara munkar som fick sin gravplats här. Ett sätt att förkorta lidandet i skärselden var att ordna för årlig själamässa på dödsdagen, men en präst fick bara förrätta en sådan per dag. I konvent och kloster fanns flera präster och möjligheter att hålla flera själamässor per dag. Men en själamässa var inte gratis och man kan därför anta att många av de gravsatta på dominikanernas kyrkogård tillhörde de samhällsskikt som kunde betala för sig.
Även om Arcinis material ej är representativt för hela befolkningen i Åhus så ger det nog så intressant information. En del visste vi förstås redan såsom utbredningen av tandsjukdomarna. Rent socker var sällsynt men tandborsten – "detta njutningsmedel för överklassen" – var minst lika sällsynt.
Men för mig var det en nyhet att osteologerna kan spåra en halvsidig förlamning via den rikliga förekomsten av tandsten i ena käkhalvan. Den förlamade kunde inte med tungans hjälp ta bort matrester som fastnat i denna käkhalva. Hos samma "patient" har författaren funnit åderförkalkning i ett av hjärnans blodkärl. Försiktig diagnos: stroke.
Benen berättar mycket mera. Till exempel om den genomsnittliga kroppslängden som för män och kvinnor på kyrkogården i Åhus inte skilde sig så mycket från 1900-talets värden. Men vid mitten av 1800-talet var vi kortare. Medellivslängden på medeltiden var också kortare, framför allt beroende på hög barnadödlighet. Men antalet kvinnor som dog i barnsäng var inte så stort, vilket åtminstone jag trott.
Caroline Arcini aktar sig för att dra för långtgående slutsatser av sitt material, men hon ger oss myckett att fundera över! Funderar gör hon också själv i små ingresser till varje kapitel, där vi får möta människoöden vars villkor och sjukdomar skulle kunna stämma överens med vad skeletten har att berätta.
Och skeletten är talföra. TBC avslöjas bland annat av förkalkningar i lungorna och skador på kotorna, så att puckelrygg uppstått. Lepra/spetälska följs av förtvinade ben i händer och fötter (i Åhus fanns en särskild leprakyrkogård vid S:t Jörgens spetälskehospital, men på dominikanernas kyrkogård ligger ändå två lepraoffer).
Syfilis har enligt de flesta bedömare kommit till Europa från Amerika med Columbus hemvändande besättningar. I Åhus är ett senmedeltida syfilisfall med skrovliga gropar på kraniet diagnostiserat. Jag har talat med en medicinsk specialist på könssjukdomar, som inte hade några anmärkningar mot Caroline Arcinis sakkunskap.
Boken heter som sagt Åderförkalkning och portvinstår. Jag har personliga erfarenheter av dessa välfärdssjukdomar och har inte ofta fått så god vägledning som vid denna läsning. Caroline Arcini hade väl inte i första hand tänkt sig att skriva en läkarbok, men en god bok duger till mycket.
Anders Bojs
Lördag 27/9, kl. 13, talar Caroline Arcini om sin bok på Åhus museum. I samband därmed kommer också grävplatsen på den gamla dominikanerkyrkogården att visas.