Annons
Nyheter

Bilden av arbetslöshet

Nyheter • Publicerad 13 mars 2001
I Europa finns 20 miljoner arbetslösa. Vilka är människorna och vad gör arbetslösheten med oss? Frågorna blev upptakten till en utställning som nu också blivit en fotobok. Bilder: PELLE KRONESTEDT
I Europa finns 20 miljoner arbetslösa. Vilka är människorna och vad gör arbetslösheten med oss? Frågorna blev upptakten till en utställning som nu också blivit en fotobok. Bilder: PELLE KRONESTEDTFoto: 

Pelle Kronestedt (foto) & Lars-Göran Strömbom (text):

Safe European

Annons

(Journal)

Redan på första sidan i Pelle Krone-stedts fotobok Safe European krockar dröm och verklighet. Ovanför huvudena på de gående hänger över hela fasaden på ett hus en gigantisk bild av ett inbjudande alplandskap. Solen gnistrar och snön yr kring snowboardåkaren som lyfter över vidderna. Nedanför passerar en kvinna med blicken i gatan.

Bilden är från Wien, Österrike och den uppmärksammar en central fråga i vår tid. Vad händer med människorna i ett samhälle där klyftorna, mellan de som har arbete och pengar och de som inte har det, blir allt större.

i europa finns ungefär 20 miljoner arbetslösa. Vi möter dem i statistiken. Arbetslöshetens storlek mäts i siffror eller diagram, vi hör om åtgärder och politiska mål, om a-kassans procentsatser och tak, men människorna som det gäller - vem är de? Vad gör arbetslösheten med oss och hur påverkas den arbetslöse av omgivningens syn på arbete.

Det var frågor fotograf Pelle Krone-stedt funderade på och som kom att inleda projektet Safe European som löpt över ett par års tid och tog form först som utställning och nu också som fotobok.

Utställningen har visats runt om i hela Europa och på flera platser i Sverige.

I ett flöde av färgrika bilder presenteras vi för 15 människor som alla är arbetslösa, en ifrån varje EU-land. Till ålder och kön är de statistiska typexempel på arbetslösa i sina länder. Främst i det ledet står de unga. Av de 15 är 13 ännu inte 20 år och 12 stycken är kvinnor.

Tillsammans med etnologen Lars-Göran Strömbom som intervjuade, reste Kronestedt runt i Europa och tillbringade några dagar tillsammans med var och en av de slumpvis utvalda personerna som ställde upp för att dokumenteras.

I förväg fick de fundera över vilka miljöer de ville fotograferas i och vilka deras favoritföremål var. Så ger Kronestedts bildcollage självbiografiska ledtrådar till personerna.

vi möter dem i land efter land. Deras liv fladdrar förbi i massor av bilder och mönstret går igen. Ungdomar utan arbete som fyller sina dagar med att titta på tv, träffa kompisar, gå på stan, kolla kläder. Med långa sovmorgnar och tid i övermått gror ledan och tröttheten tar vid. Apatin lurar runt knuten liksom risken att arbetslösheten utvecklas till en livsstil. Och de flesta har ännu inte fyllt 20.

Annons

Oron finns där. För framtiden och för självförtroendet. Att tjäna pengar är viktigt. Det är alla överens om. Gör man inte det är man ingen, säger en. Man förväntas arbeta, säger en annan. Det är pinsamt att vara arbetslös, säger en tredje. Det låter illa att vara arbetslös, fortsätter någon.

Flera andra instämmer i att man behandlas på ett annat sätt om man har ett jobb att gå till. Budskapet är entydigt. Identiteten är starkt knuten till ett arbete. Men på arbetsförmedlingen finns inga jobb att få. Det räknar ingen med.

det är emellertid inte bara uppgivenhet som skildras - målmedvetenhet, glädje och drömmar får också plats. Att enbart arbete skulle vara meningen med livet tror ingen. Varje deltagares liv upptar sexton sidor i boken. Kronestedt klär känslor och stämningar i snabba, grälla bilder som avlöser varandra i ett närmast filmiskt tempo, rakt på sak och fullt med detaljer. Stora och små bilder varvas i en ständigt föränderlig mix och ger framställningen både puls och frenesi.

Safe European är ett slagkraftigt inlägg i debatten om arbetslösheten och dess villkor, ytterst om hela vårt samhälle.

EVA DANDANELLE

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons