Annons
Nyheter

Bo Lundgren vill förstatliga skolfinanserna

Staten får ta över det ekonomiska ansvaret för alla landets skolor. Dessutom införs en skolpeng, som gör att föräldrarna fritt kan välja vilken skola deras barn ska gå på. Det tänker Bo Lundgren, moderaternas partiordförande, föreslå i riksdagen på onsdag. Utspelet gjorde han under sitt tal i Kristianstad på lördagseftermiddagen, när moderaterna i norra och östra Skåne hade förbundsstämma i hans gamla skola Söderport.
Nyheter • Publicerad 28 april 2001

Bo Lundgren talade om en skola som uppvisar flera varningstecken på att den är i djup kris, och han kritiserade socialdemokraterna för att inte vidta åtgärder.

–Göran Persson talar om att friskolorna är ett hot mot kommunerna. Då ser han det verkligen inte från elevernas sida, sa Bo Lundgren. Enligt det moderata förslag som nu läggs fram, skall staten finansieringsansvaret för skolan flyttas från kommunerna till staten och en nationell skolpeng införas. Till att börja med startar man med grundskolan. Dessutom ska anslagen ökas med fyra miljarder till 60 miljarder kronor om året från 2003.

Annons

–Skolpengen tilldelas skolorna – såväl friskolor som kommunala – efter hur många elever de lockar till sig. Särskilda tillskott ges till handikappade elever. Enligt moderaterna ska en sådan fördelning innebära att politikerna inte blir lika intresserade av att peta i skolan, och att lärarresurserna förstärks.

–Idag går bara drygt 48 procent av en skolas budget till undervisningen. Förhoppningen är att vi inom några år är uppe i 60 procent, sa Bo Lundgren. –Rektorerna har mer blivit kommunala budgetberedare än undervisningschefer. 25 procent av eleverna, mot 20 procent för några år sedan, går nu ut utan betyg i ett eller flera ämnen. Var tionde elev saknar grundläggande behörighet i matte, svenska eller engelska när de lämnar grundskolan. Vi behöver en skola som kan frigöra kraften, det är det vi vill introducera, sa Bo Lundgren.

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-18 56 40
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons