Annons
Nyheter

Bråk om visningen av 7:3-dokumentären

Nyheter • Publicerad 31 januari 2001
om Lars Noréns "7:3" stoppades efter morden i Malexander. Men nu har det återupptagits vilket fått lokalpolitiker att protestera.
om Lars Noréns "7:3" stoppades efter morden i Malexander. Men nu har det återupptagits vilket fått lokalpolitiker att protestera.Foto: Arbetet med dokumentären

TV. Kommunstyrelsen i Boxholm, Östergötland har enats om att försöka stoppa Sveriges televisions dokumentär om arbetet med Lars Noréns 7:3. Men innan de visste vad det var frågan om.

Socialdemokraten Johan Birath trodde att det var pjäsen som skulle sändas och fick igenom ett politiskt beslut om en kommunal protest. 7:3 är ett ämne som ältas för mycket, tycker han.

Annons

– Det finns många här i kommunen som fortfarande har trauman efter händelserna i Malexander, men det bryr sig inte kultureliten i Stockholm om. Vi är bara några bonnkaniner utan inflytande.

Dokumentären började filmas redan i början av repetitionsarbetet. Filmaren Michal Leszczylowski följde Lars Noréns arbete med internerna under ett halvårs tid.

När morden i Malexander inträffade lades dokumentären på is, det blev omöjligt att inte kommentera händelsen. Nu klipps dokumentären om och senare i år ska dokumentären sändas. Men många är kritiska. Modern till den mördade Robert Karlström har tidigare uttryckt sin motvilja.

– Vilket hån mot oss som redan fått våra liv förstörda, sa hon till Svenska Dagbladet i november.

Utöver Boxholms kommunstyrelse har även ABF, PRO och föreningen Malexanders kvinnor i hem och samhälle protesterat mot den planerade visningen. Men Sveriges television kommer inte att låta protesterna stoppa dokumentären.

– Vi har full förståelse för den upprördhet som finns. Men vi hävdar att de här företeelserna måste kunna diskuteras i offentligheten om man någonsin ska kunna hitta angreppspunkter mot dem, säger Jan-Erik Westman, presschef på SVT fiktion.

Det är Göta film som producerar dokumentären och innan den sänds gör SVT en kvalitetsbedömning av innehållet. Producent är Christer Nilsson och han vill inte väcka anstöt hos de anhöriga.

– Vi gör inte sensationsjournalistik. Detta är en berättelse om vår tid, har han sagt till Göteborgs Posten.

Johan Birath tycker att saken kommer lite i en annan dager när det är en dokumentär och inte själva pjäsen som ska visas. Men han är fortfarande kritisk till att SVT tar upp ämnet.

– Kruxet är att många unga säkert kommer att se dokumentären bara för att se Tony Olsson och missa vad den egentligen handlar om. Olsson har ju blivit lite av en idol för vissa, säger han.

JENNY ASCHENBRENNER/ PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons